1. Beton afdichtend injecteren (waterbestendig)
Betoninjectie wordt in de eerste plaats toegepast om beton waterdicht te maken. Beton is van nature een poreus materiaal, wat betekent dat het water kan absorberen en doorlaten. De vochtproblemen die hieruit voortkomen, kunnen leiden tot structurele schade, bijvoorbeeld omdat het wapeningsstaal corrodeert.
Dit voorkomen we door het beton te injecteren met waterdichte materialen zoals hars of hydrofobe chemicaliën. De waterdichtheid stijgt, wat betekent dat het beton geen vocht doorlaat. De levensduur van betonconstructies in onder andere kelders, tunnels en parkeergarages wordt aanzienlijk langer.
Injecteren van betonwanden onder de grondwaterspiegel
Betonwanden onder de grondwaterspiegel vragen extra aandacht wat betreft bescherming tegen vocht. In dergelijke vochtige omgevingen zijn goede hechting en weerstand tegen grondwaterdruk vereist. Daarom gebruiken we bij SealteQ betoninjectie met de volgende middelen:
- Polyacrylaat is een gel dat achter betonnen wanden wordt geïnjecteerd waar het zich een scherm vormt. Om optimale waterdichtheid te garanderen, passen we de gel aan op de specifieke constructie en ondergrond.
- Polyurethaan wordt ingezet om scheuren in de betonvloer te repareren of dilatatievoegen te stoppen die ontstaan door krimpen en uitzetten.
2. Constructief beton injecteren
Betoninjectie wordt ook constructief toegepast, zodat scheuren, lekken of andere beschadigingen hersteld kunnen worden. Het doel is om de duurzaamheid en stabiliteit van het beton te verbeteren en verdere schade te voorkomen. Dit proces helpt om de levensduur van de betonconstructie te verlengen en de integriteit ervan te herstellen. Voor de betoninjectie gebruiken we vloeibare 2-componenten epoxyhars om scheuren te vullen en de betonconstructie te versterken.
Betoninjectie met SLS-polymeerschuim
Vanwege de vele goede eigenschappen maken we bij SealteQ ook veelvuldig gebruik van SLS-polymeerschuim. Wanneer de grond onder snelwegen, landingsbanen of gebouwen instabiel is, kan er schade aan de betonconstructies ontstaan. Om het draagvermogen van de grond te verhogen, worden de grondlagen geïnjecteerd met SLS-polymeerschuim, een ideale oplossing voor grondstabilisatie en funderingsherstel. Het schuim is ultralicht, waardoor het de ondergrond niet belast en nieuwe verzakkingen kan veroorzaken. Andersom heeft het een hoge druksterkte, tot wel 700 ton/m², wat betekent dat de grond wel hoog belast kan worden. Andere eigenschappen van SLS-polymeerschuim die bijdragen aan de versterking van beton, zijn:
- toepasbaarheid in droge en natte omstandigheden
- milieuvriendelijk
- zonder PFAS-verbindingen (poly- en perfluoralkylstoffen, een groep van chemische stoffen, schadelijk voor het milieu en het menselijk lichaam)
- ongevaarlijk wanneer in contact met drinkwater
- met isolerende werking