Koolstofwapening

Koolstofwapening

Bent u op zoek naar een oplossing voor de versterking en bescherming van beton- en staalconstructies? SealteQ staat klaar om u met innovatieve technieken te helpen, waaronder externe koolstofwapening. Dankzij de hoogwaardige eigenschappen van koolstofvezel biedt deze methode een duurzaam alternatief voor traditionele versterkingsmethoden. Ontdek hier hoe onze specialisten de met koolstoflijmwapening zorgen voor een sterker en veiliger constructie van het pand.

Koolstofwapening foto 1
Koolstofwapening foto 2
Koolstofwapening foto 3
Koolstofwapening foto 4
Koolstofwapening foto 5
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Het toepassen van koolstofwapening in de bouw

Externe koolstofwapening wordt ingezet in diverse situaties waar versterking noodzakelijk is. Het is uitermate geschikt voor structurele versterking, scheurherstel en seismische versterking. In onder andere de utiliteitsbouw en in de infrastructuur kan deze techniek bijdragen aan de versterking van bestaande structuren zonder dat er sprake is van aanzienlijke gewichtstoename. Daarnaast wordt deze techniek veel toegepast in ziekenhuizen, waar de integriteit en veiligheid van constructies van het grootste belang zijn.

We passen deze techniek toe als de nuttige belasting (het gewicht op de constructie, bijvoorbeeld van meubilair of voertuigen) op liggers, vloeren en bruggen wordt vergroot. De toepassingen kunnen variëren van vloerversterkingen bij nieuwe trapgaten tot het vergroten van de draagkracht van verkeersviaducten. Over de lijmwapening kan vervolgens een stuclaag en/of brandwerende coating worden aangebracht.

Wanneer kan koolstoflijmwapening uitkomst bieden?

  • Als er veranderingen of verbeteringen van bestaande constructies zijn.
  • Bij verwijdering van wanden of kolommen.
  • Als er onvoldoende wapening of betondekking aanwezig is.
  • Als er schades zijn ontstaan aan de betonconstructie door mechanische overbelasting, brand of andere calamiteiten.

Lijm- of plakwapening CFRP of een variant daarvan wordt onder meer toegepast:

  • Als een verhoging van de nuttige belastingen voor constructiedelen plaatsvindt.
  • Bij veranderingen of aanpassingen in de draagstructuur.
  • Bij schadegevallen zoals brand, mechanische overbelasting of andere calamiteiten.
  • Op constructieve aanpassingen waarbij het traditioneel versterken van de betonconstructie geen optie is vanwege de bereikbaarheid of een andere beperkende voorwaarde.

Voordelen van externe lijmwapening

Dankzij de combinatie van zeer hoge sterktes en een laag eigen gewicht, kan de koolstof lijmwapening makkelijk worden geplaatst om te zorgen voor het versterken van de betonconstructie. Koolstofvezel is aanzienlijk lichter dan traditionele materialen zoals staal, waardoor het de constructie nauwelijks belast. Bovendien is het bestand tegen corrosie, wat de levensduur van de versterkte structuren verlengt. De flexibiliteit van het materiaal maakt het mogelijk om het toe te passen op verschillende oppervlakten en vormen, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid van deze techniek.

Onze aanpak

1. Beoordeling en planning

Het proces van externe koolstoflijmwapening begint met een grondige beoordeling van de bestaande structuur. Dit omvat het berekenen van de constructieve aanpassing en van de specifieke materiaaltechnische eigenschappen van de wapeningstechnieken. Daarnaast wordt geïdentificeerd of er eventuele zwakke punten aanwezig zijn. Op basis van deze beoordeling wordt een gedetailleerd plan opgesteld, waarin we alle stappen van de versterking uitwerken.

2. Oppervlaktevoorbereiding

Een cruciale stap in het proces is de voorbereiding van het oppervlak. Dit houdt in dat het te versterken oppervlak grondig wordt gereinigd en geëgaliseerd om een optimale hechting van de koolstofvezel te garanderen. Dit proces is vergelijkbaar met de voorbereiding die wordt toegepast bij betonreparatie en betonrenovatie, waar een schone en gladde ondergrond essentieel is voor de duurzaamheid van de reparatie.

3. Toepassing van koolstofvezel

Na de voorbereiding wordt de koolstofvezel aangebracht. Dit gebeurt door een speciale lijm aan te brengen op het oppervlak, gevolgd door het zorgvuldig positioneren van de koolstofvezel. De lijm zorgt voor een sterke verbinding tussen de vezel en het oppervlak, en de uithardingstijd van de lijm varieert afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het project.

4. Kwaliteitsborging

Na de toepassing van de lijmwapening voeren we uitgebreide kwaliteitscontroles uit. Dit omvat onder andere het testen van de hechting en de kwaliteit van de versterking. Deze kwaliteitsborging is essentieel om ervoor te zorgen dat de toepassing effectief en duurzaam is uitgevoerd.

Onze normen en certificeringen

Bij het toepassen van koolstofwapening besteden we bij SealteQ alle aandacht voor veiligheid en duurzaamheid. Deze zwaarwegende factoren willen we in al onze specialismen continu waarborgen. Daarom leveren we consistent de hoge kwaliteit die vereist is bij het versterken en beschermen van beton- en staalconstructies.

Om aan alle relevante industrienormen te voldoen, beschikken we over de benodigde certificeringen. Dit waarborgt de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze diensten. Onze methoden en materialen voldoen aan de hoogste veiligheids- en milieunormen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en veiligheid van onze projecten.

Onze experts

Met een team van hoogopgeleide en ervaren experts zetten we ons in om de hoge kwaliteit te waarborgen en de nieuwste technologieën en methoden toe te passen. We investeren voortdurend in de training en ontwikkeling van onze medewerkers, zodat we altijd beschikken over de meest actuele kennis en vaardigheden.

Koolstofwapening laten aanbrengen door SealteQ

Bent u op zoek naar een duurzame oplossing voor het versterken en beveiligen van de betonconstructie binnen uw pand? Ontdek de voordelen van koolstoflijmwapening waarmee onze specialisten zorgen voor een duurzame en veilige versteviging. Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is koolstofwapening?

Koolstofwapening is een techniek waarbij koolstofvezel wordt gebruikt om constructies te versterken. Dit biedt een duurzaam en lichtgewicht alternatief voor traditionele versterkingsmethoden.

Waar wordt koolstofwapening voor gebruikt?

Het wordt gebruikt voor structurele versterking, scheurherstel en seismische versterking. Het is geschikt voor toepassingen in onder andere de utiliteitsbouw en ziekenhuizen.

Hoe duurzaam is koolstofwapening?

Koolstofwapening is zeer duurzaam dankzij de hoge sterkte-gewichtsverhouding en corrosiebestendigheid van koolstofvezel. Dit zorgt voor een lange levensduur van de versterkte constructies.

Projecten

Bekijk meer projecten met koolstoflijmwapening

Koolstoflijmwapening VU Medisch Centrum
Galerijen in Beverwijk versterkt met koolstofwapening
Eindresultaat van de gerenoveerde pieren in Bonaire
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Koolstoflijmwapening VU Medisch Centrum

In opdracht van KBK MediZorg hebben de vakspecialisten van SealteQ Ivacon (Amsterdam) een betonnen vloer verstevigd in het VU medisch centrum.

Galerijen in Beverwijk versterkt met koolstofwapening

Regelmatig zien we nieuwsberichten over vallende balkons of galerijen die afbreken van flatgebouwen. Het probleem doet zich overal in Nederland voor. Wie via Google zoekt naar vallende balkons, ziet voorbeelden van Brabant tot Friesland. Om afbrekende delen te voorkomen, versterken we de betonconstructie bij renovatie vaak constructief met koolstofwapening. SealteQ is in Nederland een van de kleine groep experts van deze toepassing. Zo versterkten onze specialisten van SealteQ Ivacon bijvoorbeeld de galerijen van een flat in Beverwijk, boven winkelcentrum de Plantage.

Eindresultaat van de gerenoveerde pieren in Bonaire

Red Eye Productions Bonaire heeft een film gemaakt waarin het eindresultaat van de gerenoveerde pieren te Kralendijk, Bonaire centraal staat.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen