Spuitbeton

Spuitbeton

Bij spuitbeton wordt betonmortel onder druk op een dragend oppervlak gespoten. Het verhardt daarna tot een zeer sterk beton. Spuitbeton is een techniek die we toepassen in situaties waarin traditioneel beton storten moeilijk is, zoals op moeilijk bereikbare of complexe oppervlakken. Daarnaast kan spuitbeton worden ingezet voor in omvang grotere betonreparaties alsook daar waar een grotere dekking op de wapening wordt geëist. Het is een handige oplossing voor het snel en efficiënt aanbrengen van beton op verschillende soorten ondergronden.

Zowel bij de voorbereiding van het oppervlak als bij het aanbrengen en afwerken van de mortel is vakkennis een voorwaarde. SealteQ biedt die vakkennis en vakkundigheid.

Spuitbeton foto 1
Spuitbeton foto 2
Spuitbeton foto 3
Spuitbeton foto 4
Spuitbeton foto 5
Spuitbeton foto 6
Spuitbeton foto 7
Spuitbeton foto 8
Spuitbeton foto 9
Spuitbeton foto 10
Spuitbeton foto 11
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Wat is spuitbeton?

Spuitbeton, ook bekend als shotcrete, is beton dat in vloeibare, natte toestand spuitbaar aangebracht wordt. Het wordt onder druk door een slang gevoerd en samen met verneveld water en lucht tegen een oppervlak aangespoten. Deze techniek wordt gebruikt bij de aanleg van betonconstructies en bij betonreparaties. Het wordt vooral toegepast bij het repareren van betonconstructies met veel schade of bij het maken van betonconstructies in allerlei vormen. Het maakt het dus mogelijk om betonconstructies te maken die niet beperkt zijn tot standaardvormen, wat vooral handig kan zijn bij projecten waarin creativiteit in het ontwerp of aanpassing aan specifieke vormen noodzakelijk is.

Spuitbetontechnieken

Bij spuitbeton zijn twee technieken mogelijk: droge en natte spuittechniek.

Droge spuittechniek

Bij droge spuittechniek wordt een droog mengsel van cement en steentjes (aggregaat) onder hoge druk door een slang naar het spuitpistool gestuurd. Pas bij het spuitpistool wordt water toegevoegd. De droge spuittechniek is geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder tunnelbouw en infrawerken. Het is vooral effectief voor situaties waarbij speciale behoeften zijn, zoals specifieke diktes van het beton of als het werk boven het hoofd wordt uitgevoerd. De droge methode wordt vaak toegepast bij grote infrastructurele of industriële projecten.

Natte spuittechniek

De natte spuittechniek mengt water, cement en steentjes (aggregaat) vooraf. Dit mengsel wordt onder hoge druk door een pomp naar het spuitpistool gebracht. Het biedt een betere controle over de water-cementverhouding en resulteert in een hogere sterkte dan droge spuittechniek. Deze methode is geschikter voor gedetailleerd werk en produceert minder rebound (terugkaatsing van materiaal). Natte spuittechniek is ideaal voor structurele componenten of decoratieve afwerkingen.

Voordelen van spuitbeton

Spuitbeton is een snelle manier om grote herstelwerkzaamheden of bouwwerken te maken. Bij deze methode spuit je het beton in plaats van dat je het giet, wat veel tijd bespaart. Het eindresultaat is erg stevig omdat het beton goed in elkaar wordt gedrukt (verdichting van beton). Verdichting van beton is het proces waarbij luchtbellen uit het verse beton worden verwijderd om de stevigheid en duurzaamheid van de constructie te vergroten. Hierdoor kan het beton veel gewicht dragen.

Deze techniek is toepasbaar als je geen steun aan beide kanten kunt gebruiken, zoals bij het repareren van plafonds of tunnels. Oftewel, situaties waar geen tweezijdige bekisting mogelijk is. Je kunt het beton in allerlei vormen spuiten en zelf bepalen hoe dik je het maakt, wat zorgt voor ontwerpvrijheid en aanpasbaarheid.

Als je spuitbeton gebruikt om een bouwwerk te verstevigen, leg je er een wapeningsnet (wapeningsnet) in voor constructieve sterkte. Bij dikkere lagen beton (meer dan 30 mm) heb je een krimpnet nodig om te voorkomen dat het beton scheurt tijdens het drogen. In sommige gevallen, vooral bij grotere reparaties, is spuitbeton de beste of zelfs de enige oplossing voor effectief herstel.

SealteQ beschermt en behoud uw beton

SealteQ beschermt en behoud beton al sinds 50 jaar. Onze specialisten brengen veel kennis en ervaring met zich mee. Veiligheid en innovatie staat bij ons voorop. We werken altijd volgens de geldende (veiligheids-)richtlijnen, investering in optimale beschermingsmaatregelen en werken onder veiligheids- en milieucertificeringen. Iedereen bij SealteQ heeft te allen tijde de juiste certificering. Meer weten over ons? Lees onze ‘over ons’-pagina en ons mvo-beleid.

Projecten

Bekijk meer projecten met spuitbeton

Betonrenovatie buitenverlader Nouryon Zout
6.000m2 beschermlaag spuitbeton bij Hondsrugtunnel in Emmen
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Betonrenovatie buitenverlader Nouryon Zout

Heuvelman Ibis en SealteQ bundelen de krachten voor de betonrenovatie van de betonboog van de buitenverlader van Nouryon Zout (voormalig Akzo Nobel Zout) onder de naam HIS.

6.000m2 beschermlaag spuitbeton bij Hondsrugtunnel in Emmen

Het centrum van Emmen heeft een grote metamorfose ondergaan. De centrale Hondsrugweg is ondertunneld en is boven een levendig centrumplein van ruim 26.000 m2 gerealiseerd. De grootte is vergelijkbaar met ongeveer vier voetbalvelden. Bovendien is het Dierenpark Emmen verplaatst van de oost- naar de westkant, een ingrijpend project met de nieuwe naam Wildlands Adventure Zoo. De lange dubbele tunnel van maar liefst 235 meter zorgt ervoor dat het verkeer onder het nieuwe plein door kan rijden.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen