Betonvloer repareren

Betonvloer repareren

Betonvloeren zijn stevige oppervlakken, maar er kunnen scheuren in ontstaan. Scheuren repareert u met behulp van het onderstaande stappenplan. Heeft u hulp nodig bij het repareren van een betonvloer? Wij repareren uw betonvloer. SealteQ beschermt en behoudt beton al 50 jaar en zet zich in voor kwaliteit, veiligheid en innovatie op het gebied van betonnen en stalen bouwwerken.

Betonvloer repareren foto 1
Betonvloer repareren foto 2
Betonvloer repareren foto 3
Betonvloer repareren foto 4
Betonvloer repareren foto 5
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Hoe ontstaan scheuren in een betonvloer?

1. Roestende wapening

Scheuren kunnen ontstaan door roestvorming op de wapening. Staal in het beton roest wanneer het in contact komt met water, wat de structuur van het beton aantast.

2. Schade door vorst of dooizout

Weersomstandigheden, zoals vorst en regen, leiden tot betonschade. Strooizout zorgt ook voor schade aan beton. Scheuren in het beton ontstaan door het uitzetten en krimpen van het beton.

3. Chemische reacties (alkali-silica reactie of sulfaataantasting)

Chemische reacties in het beton, zoals de ‘alkali-silica’ reactie (reactie tussen natrium en kalium in het beton) of de reactie tussen sulfaat uit grondwater en mineralen in het beton, kunnen de structuur van het beton kapotmaken en scheuren veroorzaken.

4. Overbelasting van bouwwerk

Belasting, zowel door het eigen gewicht van het bouwwerk als door verkeer, veroorzaakt scheuren in het beton.

5. Beschadigde onderlagen

Onderliggende lagen die beschadigd zijn, zoals de fundering, kunnen scheuren in de betonvloer veroorzaken. De fundering is het stevige onderdeel onder een gebouw dat ervoor zorgt dat het stabiel staat en niet wegzakt in de grond.

6. Ouderdom

Net als elk ander materiaal ondergaat beton slijtage met de tijd, wat voor scheuren in de betonvloer kan zorgen.

Technieken betonvloer repareren

Om beton te repareren zijn de volgende effectieve technieken nodig:

Betoninjectie

Met betoninjectie wordt speciaal materiaal in het beton gespoten om scheuren te vullen en het beton waterdicht te maken.

Beton beschermen

Betoncoatings worden gebruikt om beton te beschermen tegen slijtage, carbonatatie (het verroesten van de stalen versterking in beton), of chemische reacties. Deze methode zorgt ervoor dat de betonvloer weer lang meegaat.

Handmatige reparatie

Traditionele betonreparatie omvat handmatige technieken zoals het gladmaken en aanvullen van beton. Deze methode is geschikt voor kleine schade aan een betonvloer.

Betonrenovatie

Betonrenovatie is een meer uitgebreide aanpak waarbij verschillende methoden worden gecombineerd om de betonvloer te herstellen en te versterken.

Vloerliften

Een verzakte betonnen vloer wordt gerepareerd door de vloer een beetje op te tillen en er SLS-polymeerschuim onder te spuiten. Op deze manier wordt de betonvloer weer op de originele hoogte getild. Dit wordt ook wel ‘vloerliften’ genoemd.

Stappenplan scheuren in betonvloer repareren

Volg het onderstaande stappenplan om scheuren in een betonvloer te repareren:

1. Voorbereiding

 • Scheur uitbeitelen: beitel de scheur uit, zodat een ruw oppervlak ontstaat. Op een ruwe ondergrond blijft het mengsel waarmee de scheur gevuld wordt beter zitten.
 • Vloer stofvrij maken: stofzuig het oppervlak, zodat het schoon is. Hierdoor blijft het vulmengsel beter zitten.
 • Mengsel aanmaken: gietmortel is geschikt om scheuren in een betonvloer te vullen, maar epoxy of polyester plamuur is ook geschikt. Smeerbare mortel met kunsthars is geschikter voor muren en plafonds. Lees de instructies op de verpakking goed.

2. Gat of scheur dichten

 • Vul de gaten en scheuren met mortel, epoxy, of polyester plamuur. Druk het goed aan, om luchtbellen te voorkomen.
 • Dicht het gat met een beetje extra mortel, zodat als het opdroogt, het op dezelfde hoogte als de betonvloer uitkomt.
 • Gebruik cementgebonden oplossingen zoals (snel)cement of reparatiemortel voor grote gaten.

3. Droogtijd

 • Laat de plamuur of mortel volledig drogen.
 • Bescherm de behandelde plek tegen de zon. De zon zorgt ervoor dat het te snel uitdroogt. Dit kan barsten veroorzaken.

4. Afwerking

 • Schuur de gerepareerde delen opnieuw. Werk af naar wens met een betoncoating, verf, of impregneermiddel.

Waarmee gaten in betonvloer repareren?

Gaten in een betonvloer vult u met betonreparatiemortel, epoxy, of polyester plamuur.

 1. Betonreparatiemortel: Gebruik betonreparatiemortel voor het repareren van grote gaten en scheuren in betonvloeren. Dit materiaal zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor reparatie waarbij stevigheid belangrijk is.
 2. Epoxy: Kies epoxy voor het vullen van gaten in betonvloeren waar een sterke hechting en langdurige bescherming nodig zijn. Epoxy is geschikt voor zowel kleine als grote reparaties.
 3. Polyester plamuur: Voor kleinere gaten en oppervlakkige beschadigingen is polyester plamuur een geschikte keuze. Dit materiaal is eenvoudig aan te brengen, droogt snel en biedt een effectieve oplossing voor snelle en gladde reparaties aan betonvloeren.
 4. Cementgebonden oplossingen: In het geval van grote gaten in betonvloeren, zoals bij ernstige schade, kunnen cementgebonden oplossingen zoals (snel)cement of reparatiemortel met een langere droogtijd worden gebruikt voor een stevige reparatie.

Betonvloer laten repareren door SealteQ

SealteQ zet zich in voor kwaliteit, veiligheid en innovatie. Met ruim 50 jaar ervaring en meer dan 250 vakspecialisten verspreid over 7 vestigingen, biedt SealteQ oplossingen op maat voor alle bouwwerken van beton en staal. Onze experts werken volgens de nationaal en internationaal afgesproken regels, zoals BRL 3201. Ze onderzoeken eerst de oorzaak van de betonschade en gebruiken dan de beste methode om het beton te renoveren.

Wij zijn uw partner voor het effectief repareren en beschermen van betonvloeren. Neem contact met ons op voor een op maat gemaakte oplossing of lees meer over ons.

Projecten

Bekijk meer projecten met betonvloer reparatie

Aanbrengen Ucretevloer in Hengelo
Renovatie en coaten van de vloeren in parkeergarage De Brouwerij te Enschede
Vloeren in parkeergarage Willinkplein te Emmen gerenoveerd en voorzien van een nieuw coatingsysteem
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Aanbrengen Ucretevloer in Hengelo

Zoveel mogelijk grondstoffen en energie uit afval, biomassa en zon halen. Dat is waar de medewerkers van afvalverwerkingsbedrijf Twence elke dag mee bezig zijn. Bij Twence staat een duurzame, circulaire en biobased samenleving centraal.

Renovatie en coaten van de vloeren in parkeergarage De Brouwerij te Enschede

SealteQ voert in opdracht van de gemeente Enschede een betonrenovatie uit in parkeergarage De Brouwerij in Enschede. De werkzaamheden houden in dat de vloeren van 10 parkeerlagen, inclusief het bovendek, worden gerenoveerd en gecoat. Samen is dit goed voor zo’n 8000 m2 vloeroppervlakte. De toe- en afritten tussen de parkeerdekken worden tijdens de renovatie ook voorzien van een beschermende coating. Parkeergarage De Brouwerij heeft een parkeercapaciteit van 300 plekken.

Vloeren in parkeergarage Willinkplein te Emmen gerenoveerd en voorzien van een nieuw coatingsysteem

SealteQ Noord heeft van de Gemeente Emmen de opdracht gekregen om de vloeren van de bestaande parkeergarage te renoveren en te voorzien van een nieuwe coatinglaag. Daarnaast is ook de opdracht gekregen van AKOR Bouw bv om de vloer, aansluitend op de bestaande -1 vloer, te voorzien van een gelijkend coatingsysteem.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen