Grondstabilisatie

Grondstabilisatie

Wanneer de grond onder bijvoorbeeld spoorwegen, snelwegen, kunstwerken en landingsbanen instabiel is, kunnen er zettingen en schade aan deze constructies ontstaan. Als de korrelgrootte van de grondlagen onder deze constructies voldoet, is het mogelijk om met onze SLS-harsen de ondergronden te stabiliseren met injectietechnieken. Zo wordt het draagvermogen van de grond verhoogd en kan daarna de constructie gestabiliseerd worden.

Grondstabilisatie foto 1
Grondstabilisatie foto 2
Grondstabilisatie foto 3
Grondstabilisatie foto 4
Grondstabilisatie foto 5
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Identificatie van instabiele grond

Identificatie van instabiele grond is een cruciale stap in het proces van grondstabilisatie om potentiële risico’s en problemen tijdig te kunnen signaleren en aanpakken. Er zijn verschillende indicatoren en methoden die helpen bij het identificeren van instabiele grond:

  • Visuele inspectie: een visuele inspectie van het terrein kan vaak de eerste aanwijzingen geven van mogelijke problemen. Let op tekenen van verzakkingen, scheuren in gebouwen of wegen, en zichtbare veranderingen in het terrein zoals scheuren in de grond.
  • Geotechnische onderzoeken: geotechnische onderzoeken, zoals sonderingen en boringen, kunnen gedetailleerde informatie verschaffen over de samenstelling en stabiliteit van de grondlagen. Analyse van de bodemmonsters kan helpen bij het identificeren van zwakke of instabiele grond.
  • Gebruik van instrumentatie: instrumenten zoals grondvochtigheidsmeters, inclinometers en grondradar kunnen worden gebruikt om veranderingen in de grondcondities te meten en mogelijke tekenen van instabiliteit te detecteren.
  • Historische gegevens: het bestuderen van historische gegevens, zoals eerdere bodemrapporten, geotechnische studies en informatie over lokale geologische kenmerken, kan waardevolle inzichten bieden in de stabiliteit van de grond.

Grondstabilisatie met SLS-polymeerschuim en SLS-soil

SLS-polymeerharsen worden gebruikt voor grondstabilisatie, waarbij het draagvermogen van de grond wordt verhoogd door de niet draagkrachtige grondlagen te injecteren. Deze methode wordt ook toegepast voor vloerliften in diverse industriële omgevingen.

Eigenschappen van SLS-Polymeerschuim

SLS-polymeerschuim is opmerkelijk lichtgewicht, met een dichtheid van slechts 52 kg/m³, wat ongeveer 30 keer lichter is dan zand. Dit minimaliseert de belasting op de ondergrond, waardoor nieuwe verzakkingen worden voorkomen. Het heeft ook een hoge druksterkte, tot wel 700 ton/m², waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen.

Duurzaamheid en milieu-impact

SLS-polymeerschuim is milieuvriendelijk en heeft geen schadelijke PFAS-verbindingen. Het is goedgekeurd voor contact met drinkwater en minimaliseert de verstoring van de omgeving. Door zijn lage gewicht en isolerende werking draagt het bij aan een duurzame oplossing voor grondstabilisatie.

Toepassing

Het twee componenten SLS-polymeerschuim is ontworpen voor gebruik in droge en natte omstandigheden. SLS heeft verschillende SLS-soil producten die ook veel dieper gelegen grondpakketten kunnen stabiliseren. Aan de hand van sonderinggegevens wordt de korrelgrootte per grondlaag bepaald en geclassificeerd. Vervolgens wordt bepaald welk SLS-soil product wordt toegepast per laagdiepte. SLS-polymeerharsen kunnen worden toegepast bij:

  • snelwegen;
  • spoorwegen;
  • stootplaten;
  • landingsbanen;
  • zinkgat (sinkhole) sanering;
  • opritten;
  • onstabiele grond.

Na grondstabilisatie kan betonreparatie een logische vervolgstap zijn, met name als de grondstabilisatie is uitgevoerd om de draagkracht van de ondergrond te verhogen voor betonnen structuren. Betonreparatie omvat het herstellen van beschadigde of aangetaste betonoppervlakken om de structurele integriteit, duurzaamheid en esthetiek van de constructie te herstellen.

Over SealteQ

SealteQ hecht waarde aan kwaliteit en vakmanschap. Daarom zijn al onze werkmaatschappijen gecertificeerd volgens een geïntegreerd kwaliteitssysteem. Onze activiteiten voldoen aan de hoogste standaarden door onze behaalde certificaten.

Als lid van de Vakgroep Gecertificeerde Beton Reparatiebedrijven (VBR) zetten we ons in voor duurzaamheid, veiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

SealteQ erkent haar maatschappelijke rol en streeft naar een positieve bijdrage. Daarom hanteren we de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als leidraad voor ons MVO-beleid. Onze focus ligt op drie SDG’s, waarbij we actief bijdragen aan een betere wereld tegen 2030.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Projecten

Bekijk meer projecten met grondstabilisatie

SealteQ SLS injecteert zeedijk Farmsum
Grondstabilisatie door middel van injectietechnieken voor Combinatie Herepoort
SLS-polymeerschuim stabiliseert ondergrond langs snelweg A12
Swiper navigation right
Swiper navigation left

SealteQ SLS injecteert zeedijk Farmsum

Een prachtige werkplek voor de vakspecialisten van SealteQ SLS deze week. Zij waren de afgelopen dagen namelijk te vinden op de zeedijk in Farmsum.

Grondstabilisatie door middel van injectietechnieken voor Combinatie Herepoort

In het weekend van 24, 25 en 26 februari heeft Combinatie Herepoort onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de langsvoeg van een deel van de tijdelijke ringweg. Onderdeel van deze onderhoudswerkzaamheden is het stabiliseren van de onderliggende fundering en gewapende grondconstructie door middel van injectietechnieken.

SLS-polymeerschuim stabiliseert ondergrond langs snelweg A12

Onze dienst Waterproofing SLS stabiliseert de ondergrond van verschillende kunstwerken bij snelweg A12, in de omgeving van Bunnik. Dat doen we in opdracht van BAM. We injecteren de ondergrond bij onder andere de Kromme Rijn, de Ecotunnel en verschillende viaducten met SLS-polymeerschuim. De ondergrond wordt hierdoor gestabiliseerd opgevuld en verdicht.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen