• Betononderhoud & -bescherming van monumenten

 • Terug

  Toepassen Kathodische Bescherming

  kathodische bescherming - stoppen van wapeningscorrosie

  SealteQ is als specialist in betonrenovatie al jarenlang actief op het gebied van kathodische bescherming (KB). KB wordt toegepast in veel projecten in de infrasector, natte waterbouw, utiliteitsbouw, industrie en in de woningbouw.

  Noodzaak voor inzetten kathodische bescherming

  De aanwezigheid van zouten (chloriden) in beton kunnen gevaarlijke putcorrosie veroorzaken. Putcorrosie is een vorm van corrosie, waarbij de corrosie zich concentreert. Hierdoor neemt de diameter van de wapeningsstaaf lokaal sterk af (snoert in).  Deze staaf kan de optredende trekkrachten dan niet meer opnemen en breekt. Zonder actief ingrijpen ontstaan dan dus gevaarlijke constructieve problemen. Het meest recente voorbeeld hiervan is het instorten van de galerijvloer in Leeuwarden.

  KB stopt de corrosie van de wapening met 100% zekerheid. De techniek hiervoor heeft zijn betrouwbaarheid in de afgelopen 30 jaar bewezen door alle succesvolle projecten die zijn uitgevoerd. Goede monitoring en aansturing bij toegepaste KB zorgt voor extra zekerheid, duurzaamheid en een verlengde levensduur van de beschermde onderdelen.

  Wat is kathodische bescherming

  Kathodische bescherming wordt ingezet om ernstige corrosieproblemen en daaraan gerelateerde betonschade te voorkomen. KB wordt uitgevoerd als een galvanisch of stroomgestuurd systeem.

  Een galvanisch systeem is gebaseerd op de galvanische werking van de metalen. Het onedele metaal (zink) offert zich als het ware op voor het meer edele metaal (staal). Het verzinken van staal is in feite hetzelfde soort proces. Dit systeem vormt feitelijk zijn eigen batterij en hierdoor is er geen externe stroombron nodig. Deze vorm van KB wordt aangebracht als oppervlakte anode of als discrete anode in de constructie. 

  KB op basis van opgelegde stroom biedt bij grotere betonoppervlakken en hogere wapeningsconcentraties (bij zware constructies) de oplossing voor corrosieproblemen. Een anodemateriaal wordt aangebracht en vervolgens gevoed met een zeer kleine beschermstroom door een externe voeding. Bij de uitvoering van dit systeem zijn verschillende methoden mogelijk. Deze variëren van geleidende coatings op het oppervlag tot inbooranodes, strips en gaas anodes van titanium die worden ingewerkt in het beton.

  Kenniscentrum kathodische bescherming

  Het KB-Kenniscentrum (KBK) is opgericht om de techniek beter te kunnen profileren en ontwikkelingen in het vakgebied te stimuleren. SealteQ is aangesloten bij het KB-Kenniscentrum en zorgt met andere deelnemers voor een goede uitwisseling van kennis en de actieve verspreiding hiervan.

  Door middel van vergaderingen, lezingen, werkgroepen en technische discussies wordt deze kennis vergoot en verspreid. Tweejaarlijks wordt er een symposium of een technische studiemiddag gehouden.

  Studiemiddag Kathodische Bescherming 10 juni 2020?

  De agenda en locatie voor het studiemiddag vindt u hier.

  De heer Chris Uittenbogaard, directeur van SealteQ West, zal tijdens de studiemiddag een lezing geven over een recentelijk, opgeleverd project waar KB is toegepast. Het betreft hier het renoveren van de monumentale betonconstructie in parkeergarage Weena te Rotterdam. Bij deze renovatie is gebruik gemaakt van een slimme en efficiënte toepassingen van KB, waardoor de parkeergarage voor vele jaren duurzaam kan worden geëxploiteerd.

  Op het moment van schrijven is, door de situatie met betrekking tot het coronavirus, onduidelijk of de studiemiddag doorgaat.

  Vakblad Otar

  In het vakblad Otar, uitgave nr. 2 -2020, is SealteQ in een mooi daglicht gezet met betrekking tot haar specialisme op KB. Zie hieronder de advertentie:

  Wilt u meer lezen over wat SealteQ voor u kan betekenen op het gebied van KB, klikt u dan hier.

  Datum: |
  www.werkenbijsealteq.com