Betonrenovatie buitenverlader Nouryon Zout

Betonrenovatie buitenverlader Nouryon Zout

Heuvelman Ibis en SealteQ bundelen de krachten voor de betonrenovatie van de betonboog van de buitenverlader van Nouryon Zout (voormalig Akzo Nobel Zout) onder de naam HIS.

HIS V.O.F.

Vanwege de complexiteit van de renovatiewerkzaamheden zijn Heuvelman Ibis en SealteQ deze samenwerking succesvol aangegaan. Hierbij heeft SealteQ de expertise van Heuvelman Ibis, op het gebied van waterwerken, staalconstructies en bereikbaarheid (kraanschip, pontons, e.d.) gebundeld met de eigen expertise op het gebied van staal-, betonrenovatie en onderhoud.

Betonrenovatie

De renovatie heeft betrekking op de zoutverladingsinrichting van de zoutfabriek van Nouryon Zout. De zoutverlader voor (zee)schepen bestaat uit een stalen aanlegsteiger, een verlaadinrichting en een betonnen zwenkboog die als ondersteuning van de verlaadinrichting functioneert. Als gevolg van chloride indringing door zeezout en productiezout was de betonboog zwaar aangetast en was grootschalig onderhoud noodzakelijk. Chlorideschade is een specifieke betonschade welke moeilijk via traditionele methoden te herstellen is. Daarom is voor de betonrenovatie gekozen voor kathodische bescherming in combinatie met spuitbeton.

Omdat de bestaande zwenkboog opgebouwd is uit een prefab betonnen bakconstructie waarin een constructieve betonbalk gestort is. Is ervoor gekozen deze prefab constructie grotendeels te verwijderen en de achterliggende constructie duurzaam te beschermen. Hiervoor is het achterliggende beton middels spuitbetontechniek gerepareerd en vervolgens worden voorzien van Kathodische Bescherming. De Kathodische Bescherming bestaat uit titanium strips met opgelegde stroom welke zijn opgenomen in een naderhand aangebrachte 25 mm dikke laag spuitbeton. Als beschermende eindafwerking is vervolgens een flexibele, haarscheur overbruggende afdichtmortel aangebracht.

Methoden van herstel

Kathodische Bescherming is een effectieve manier voor het stoppen en tegengaan van wapeningscorrosie. Tevens is het een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele herstelmethoden. Zo is er aanzienlijk minder bouwafval en is de milieubelasting eveneens aanzienlijk minder. De Kathodische Bescherming die is gebruikt tijdens de betonrenovatie van de betonnen zwenkboog is op basis van opgedrukte stroom met zeer duurzame anodematerialen waarbij de levensduur geen beperkende factor is (75 jaar of meer).

Tijdens de eerste fase van de renovatie is ook een gedeelte de stalen buispalen waarop de betonnen zwenkboog staat hersteld. De eerste 39 buispalen zijn gestraald tot reinheidsgraad ISO-Sa2½ om corrosie en de huidige coating te verwijderen. Hierna is een nieuwe coating aangebracht met een totale laagdikte van 750 µm. Daarnaast is het bestaande stalen leuningwerk van de betonnen zwenkboog door Heuvelman Ibis vervangen voor een kunststof leuningwerk.

Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd vanaf een door Heuvelman Ibis geplaatst tijdelijk bordes, zodat een goede bereikbaarheid tot de betonnen zwenkboog mogelijk was. Hierdoor konden zowel SealteQ als Heuvelman Ibis op een veilige manier haar renovatiewerkzaamheden uitvoeren.

Nieuw coatingsysteem brug Farmsum verlengt levensduur aanzienlijk
Bekijk het volgende project

Nieuw coatingsysteem brug Farmsum verlengt levensduur aanzienlijk

In opdracht van Spie Nederland B.V. en Van den Herik-Sliedrecht heeft SealteQ de afgelopen drie weken de bascule brug en ophaalbrug van het zeesluizencomplex te Farmsum (Delfzijl) voorzien van een nieuw drie laags coatingsysteem.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen