Tata steel: technische ruimte wordt versterkt

Tata steel: technische ruimte wordt versterkt

Werken in de warmte: met het juiste materiaal gaan we ook die uitdaging niet uit de weg. We werken ruim acht maanden in een ruimte waar de temperatuur oploopt tot meer dan 35 graden. SealteQ Ivacon versterkt namelijk een technische ruimte bij staalproducent Tata Steel in IJmuiden. Door lekkages van koelwater is het beton en wapeningsstaal aangetast. Omdat losrakende stukken beton materiële schade of persoonlijke letsel kunnen veroorzaken, moest dit natuurlijk zo snel mogelijk worden aangepakt.

Drie-eenheid: Tata Steel, Nebest en SealteQ Ivacon

In IJmuiden werken we samen met Nebest, een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in inspectie, technisch advies en projectmanagement. ,,Met Nebest en Tata Steel vormen we een sterke drie-eenheid”, vertelt Ivacon-directeur Simon Klein. Nebest is in deze opdracht onder ander onderzoeker en adviesgever. Ook houden zij toezicht op het uitgevoerde werk. ,,We kennen elkaar en werken al jaren goed met ze samen voor verschillende projecten bij Tata Steel”, aldus projectleider Edwin van der Kolk over de samenwerking.

Omstandigheden: roodgloeiend staal bij Tata Steel

De warme omstandigheden waarin onze collega’s werken worden veroorzaakt door de productie van staal. In smeltovens geproduceerd staal wordt in een gietmachine verwerkt tot blokken. Deze machine lekte koelwater in de technische ruimte daaronder. ,,Je kunt je voorstellen dat,  wanneer er een net geproduceerd blok staal over de lopende band boven je hoofd voorbij schuift, het nóg warmer wordt”, aldus Klein.

De ruimte waarin onze collega’s werken is zo’n vijftig meter lang en doodlopend. Klinkt gevaarlijker dan het is. ,,Omdat het geen besloten ruimte is, hoeft er geen mangatwacht aanwezig te zijn”, legt Van der Kolk uit. Een mangatwacht is een aangewezen persoon die buiten de ruimte toezicht houdt op medewerkers die werkzaamheden uitvoeren in een besloten ruimte. Een soort buitenwacht, dus.

Wel belangrijk in zo’n ruimte is kleding, vult directeur Klein aan ,,Onze mensen dragen brandvertragende kleding. Voor de verfrissing plaatsen we ook koelapparatuur. Als je onder de koeling werkt, kun je goed in de warmte zijn. Werk je naast een warme luchtstroom, dan is het al snel te warm. Onze mensen gaan wel wat vaker dan normaal buiten de ruimte een luchtje scheppen.

Wat voeren we uit bij Tata Steel?

De lekkage van koelwater zorgt voor aantasting van de restwapening van het beton in het plafond, de vloer en delen van de wand. Daarom herstellen we de betonschade zowel constructief als technisch. ,,We injecteren de natte,  watervoerende scheuren met een polyurethaan hars. Door polymerisatie van de PU hars dicht de scheur. De droge scheuren – ontstaan door onder ander sterke verschillen in de temperatuur – injecteerden we met epoxy”, legt Van der Kolk uit.

Voor het beschermen van het wapeningsstaal voeren we kathodische bescherming uit.  Kathodische bescherming  beschermt het wapeningstaal in het beton namelijk tegen aantasting door corrosie.

Van der Kolk: ,,We brengen kathodische bescherming aan op basis van opgelegde stroom. Daarnaast brengen we een kathodisch verfsysteem aan. Deze verf breng je aan op de ondergrond en beschermt het wapeningsstaal. Aan het eind van de werkzaamheden schilderen we tot slot alle wanden en het plafond.”  Voor de vloer gebruikten we het VIACRETE-vloercoatingsysteem. ,,We kozen voor dit vloercoatingsysteem omdat het bestand is tegen warm water, de hoge temperatuur en de waterdichtheid.”

Meer informatie over betonherstel?

Heb je een vraag over betonherstel? Neem dan op werkdagen telefonisch contact op via 0599-696333 of mail naar info@sealteq.com. Onze collega’s staan je graag te woord.

Gerelateerde markten

Metalufloor designgietvloer voor Sanidirect in Heerhugowaard
Bekijk het volgende project

Metalufloor designgietvloer voor Sanidirect in Heerhugowaard

Een metallic afwerking van een vloer komt (nog) niet vaak voor. In de nieuwe showroom van Sanidirect in Heerhugowaard pasten we deze relatief nieuwe, hoogwaardige vloerafwerking toe. Onze experts van SealteQ Heerenveen legden de Metalufloor designgietvloer.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen