Betonreparatie

Betonreparatie

Ontdek op deze pagina alles over betonreparatie. SealteQ voert betonreparaties uit volgens de nieuwste richtlijnen en is lid van de VBR (Vakgroep Gecertificeerde Betonreparatiebedrijven), wat staat voor deskundigheid en vakmanschap. Leer meer over onze praktische benadering en bijdrage aan duurzame oplossingen voor betonherstel.

Betonreparatie foto 1
Betonreparatie foto 2
Betonreparatie foto 3
Betonreparatie foto 4
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Hoe repareer je beton?

Een scheur in een betonnen muur van een schuur kan gevuld worden met betonreparatiemortel. Is er betonschade door betonrot of is er betonschade in een groot gebouw? Dan is een professionelere aanpak nodig. Beton repareren kan door beton te injecteren met een speciaal product, door een beschermende laag toe te voegen aan het beton of door het oplossen van het verroesten van het staal in het beton. Hieronder leest u onze werkwijze voor betonreparatie en de verschillende methoden die wij gebruiken.

 

Onze werkwijze

  • De oorzaak van de betonschade achterhalen;
  • Methode van betonreparatie kiezen;
  • Betonreparatie uitvoeren;
  • Planning voor onderhoud maken (wanneer gewenst).

 

De oorzaak van de betonschade achterhalen

Voordat schade aan beton wordt gerepareerd, is het belangrijk om te begrijpen waardoor de schade is ontstaan. Op basis daarvan wordt de beste en veiligste manier voor betonreparatie gekozen. De oorzaak van de betonschade kan gevonden door de volgende punten bij langs te gaan:

  1. Begrijpen van het materiaal beton, vooral als het gewapend is: Dit betekent dat we moeten weten wat voor soort beton er is gebruikt, vooral als er staal in zit.
  2. Weten hoe het beton zich gedraagt en vervormt: Het is essentieel om te begrijpen hoe het beton reageert op druk, bewegingen en andere invloeden.
  3. Kijken naar wat er is gebeurd tijdens het bouwen en het gebruik van het gebouw: Het is belangrijk om de geschiedenis van het gebouw te begrijpen, vanaf de bouwfase tot hoe het is gebruikt door de tijd heen.
  4. Beoordelen hoe groot de schade is, ook als sommige gebreken niet meteen zichtbaar zijn:We moeten niet alleen naar wat we kunnen zien kijken, maar ook naar mogelijke verborgen problemen.
  5. Vaststellen wat precies het belangrijkste probleem is dat de schade heeft veroorzaakt: Hierbij gaat het om het begrijpen van het mechanisme dat de schade heeft veroorzaakt, zodat we gericht kunnen repareren.

 

Methoden van betonreparatie

Afhankelijk van de oorzaak van de betonschade wordt besloten welke methode het beste kan worden gebruikt om het beton te repareren.

Traditionele betonreparatie

Traditionele betonreparatie is het repareren van beton met handmatige technieken, zoals het gladmaken en aanvullen van beton. Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer er betonschade is door carbonatatie. Carbonatatie gebeurt wanneer koolstofdioxide CO₂ uit de lucht in het beton komt en daar reageert met chemische stoffen in het beton. Deze reactie kan de beschermende laag van de wapening beschadigen. De wapening zijn staven of netten van staal die ervoor zorgen dat het beton niet breekt en goed bestand is tegen druk en spanning, zoals het gewicht van gebouwen. Het roesten van de wapening kan leiden tot schade aan het beton. Schade aan beton is gevaarlijk en moet zo snel mogelijk gerepareerd worden.

Opbouwende betonreparatie

Een meer opbouwende methode van betonreparatie is het repareren van beton met spuitbeton. Bij spuitbeton wordt een betonmengsel onder hoge druk aangebracht op een oppervlak, waardoor het snel en goed blijft zitten. Spuitbeton is daarom geschikt voor verticale en hellende oppervlakken. Het wordt gebruikt bij het maken van tunnels, zwembaden, het versterken van hellingen en bij reparaties van beton. Het geeft een duurzame en sterke betonlaag.

Versterking van beton

Het versterken van gebouwen van beton kan met behulp van wapening aan de buitenkant, zoals koolstoflijmwapening. Hierbij wordt sterke lijm gebruikt om extra materialen aan het gebouw vast te maken. Deze methode voldoet aan de regels van NEN 8700 (een Nederlandse norm voor bouwconstructies) en het Bouwbesluit (de Nederlandse regelgeving voor bouw).

Betoninjectie

Betoninjectie wordt gebruikt om beton waterdicht te maken. Omdat water de wapening van beton beschadigd, wordt het beton waterdicht gemaakt. Er worden speciale stoffen in het beton gespoten, zodat water niet meer in het beton kan komen. Deze techniek is gecertificeerd volgens internationale normen, waaronder de EN 1504. Dit betekent dat deze methode van betonbescherming aan bepaalde kwaliteitsstandaarden voldoet.

Beton beschermen

Om beton te beschermen tegen slijtage worden coatings op het beton gespoten. Dit gebeurt bijvoorbeeld op kunststof vloeren in gebouwen zoals woningen en kantoren, of parkeergarages. Ook worden coatings gebruikt bij bruggen en in gebouwen waar wordt gewerkt met chemische stoffen. Sommige van deze coatings helpen het beton te beschermen tegen schade door carbonatatie, een chemische reactie die de wapening in het beton kan beschadigen. Andere coatings kunnen worden toegepast om gebouwen mooier te maken of om statische elektriciteit te voorkomen. Statische elektriciteit kan zorgen voor een gevaarlijk krachtveld. Door dit krachtveld kan namelijk vuur of een ontploffing ontstaan. De coating biedt bescherming hiertegen.

Kathodische bescherming

Bescherming van metalen staven in beton, zoals wapeningsstaal, kan worden gedaan met iets wat “kathodische bescherming” wordt genoemd. Kathodische bescherming wordt gebruikt wanneer het staal erg verroest is. Er zijn twee soorten methoden: een met zinkanodes dat werkt als een soort beschermend schild, en de andere met een stroom die ervoor zorgt dat het roesten minder snel gebeurt. Dit wordt gedaan volgens vastgestelde regels, zoals de CUR 45 en NEN 12696, om ervoor te zorgen dat het goed en veilig wordt gedaan.

Betonreparatie uitvoeren

Alle betonreparatie methoden voldoen aan de regels van NEN 8700 (een Nederlandse norm voor bouwconstructies) en het Bouwbesluit (de Nederlandse regelgeving voor bouw). Andere regels waar wij ons aan houden zijn:

  1. NEN-EN 1504:Dit zijn Europese regels die gaan over producten en systemen om betonnen constructies te beschermen en te repareren.
  2. BRL 3201:Dit is een richtlijn die beoordeelt of we technisch goed bezig zijn met het repareren en beschermen van beton.
  3. CUR Aanbevelingen:Dit zijn aanbevelingen van een kennisinstituut over gespecialiseerde manieren om beton te onderhouden. Bijvoorbeeld, CUR Aanbeveling 118 gaat over specifieke technieken om beton te repareren, CUR Aanbeveling 119 gaat over het vullen en injecteren van scheuren in beton, en CUR Aanbeveling 45 gaat over kathodische bescherming, wat een manier is om roesten van staal in beton tegen te gaan.
  4. Andere normen zoals NEN-EN 12696, NEN-EN 1542:Dit zijn Europese regels die specifieke aspecten van beton en reparatie meten, zoals hechtsterkte.

De reparatie van beton verschilt per gebouw, dus het is belangrijk dat we weten wat we doen. Op die manier kunnen we maatwerk leveren. Onze vakmensen bij SealteQ zijn opgeleid om deze technische uitdagingen te begrijpen en u van dienst te zijn, niet alleen om betonschade op te lossen, maar ook als kennispartner.

Wat kost betonreparatie?

De kosten voor het repareren van beton kunnen verschillen. Dit hangt af van wat er precies gemaakt moet worden en hoe groot de schade is. Neem gerust contact met ons op om hier een antwoord op te krijgen.

Projecten

Bekijk meer projecten met betonreparatie en -renovatie

Constructieve herstelwerkzaamheden in Rotterdam
Renovatiewerkzaamheden de Golfslag Emmeloord
Betonherstel bij Ichthus college in Kampen
Betonreparatie en -renovatie bij Twence in Hengelo
Onderhoud parkeergarages Fregelaan in Amsterdam
Kelderafdichting in Keramiekmuseum Princessehof
Onderhoud parkeergarage P + R Kralingse Zoom
Nieuwe opplusvloeren in Hoogvliet
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Constructieve herstelwerkzaamheden in Rotterdam

Eind augustus is SealteQ West in opdracht van Hef Wonen gestart met de constructieve herstelwerkzaamheden aan het woonblok Dordtsestraatweg hoek Jan Ligthartstraat in Rotterdam. Inmiddels is ook het lange woonblok aan de Dordtsestraatweg in de steigers gezet voor een grondige aanpak van de balkons. Zowel de balkons aan de voorgevel als de achtergevel worden constructief versterkt en daarna duurzaam afgewerkt.

Renovatiewerkzaamheden de Golfslag Emmeloord

Aan het Smedingplein in Emmeloord staat het karakteristieke gebouw de Golfslag. Van 1971 tot 2015 deed de Golfslag dienst als verzorgingshuis. Sindsdien staat het leeg en is de staat van het pand steeds verder verslechterd. Na deze jaren van leegstand krijgt het gebouw nu eindelijk een nieuwe bestemming.

Betonherstel bij Ichthus college in Kampen

In opdracht van Bouwgroep Dijkstra Draaisma zijn onze vakspecialisten van SealteQ Heerenveen aan het werk geweest bij de vernieuwbouw van het Ichthus college in Kampen.

Betonreparatie en -renovatie bij Twence in Hengelo

Afgelopen week waren onze vakspecialisten aan het werk bij afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo. Bij Twence staat een duurzame, circulaire en biobased samenleving centraal. Dankzij innovaties en nieuwe technieken brengen zij uit afval en biomassa steeds meer grondstoffen terug in de kringloop.

Onderhoud parkeergarages Fregelaan in Amsterdam

In de afgelopen periode zijn we aan het werk geweest bij drie parkeergarages aan de Fregelaan in Amsterdam. We hebben daar waterlekkages verholpen, betonreparaties uitgevoerd en we hebben de hellingbanen voorzien van een nieuwe slijtlaag. Als eerste hebben we de lekkages die ontstaan zijn door de bovengelegen daktuinen en loopbordessen aangepakt. Dit deden we door alle aansluitingen en details in te werken met een waterdicht membraan. Het ging hier om de aansluiting daktuin/opstand, de voegen van de afdekbanden en de voegen van de loopbordessen en trappen.

Kelderafdichting in Keramiekmuseum Princessehof

Eén van de mooie dingen aan ons werk is dat we op allerlei verschillende plekken komen. Zo zijn we op dit moment aan het werk in het prachtige pand van Keramiekmuseum Princessehof, midden in de historische binnenstad van Leeuwarden.

Onderhoud parkeergarage P + R Kralingse Zoom

Onze vestigingen SealteQ West en SealteQ MCB hebben hun krachten gebundeld bij de uitvoering van een mooi project in Rotterdam. Samen werken zij aan het onderhoud van de parkeergarage P+R Kralingse Zoom. Dit is een grote parkeergarage met 1700 parkeerplaatsen, verdeeld over 6 verdiepingen.

Nieuwe opplusvloeren in Hoogvliet

SealteQ is gestart met een mooi en uitdagend project voor Woonbron in Hoogvliet. De komende periode gaan we de galerijen van het hoogbouwcomplex aan de Cloese voorzien van nieuwe opplusvloeren. Een opplusvloer is eigenlijk een verhoogde vloer. Dankzij zo’n opplusvloer komt de galerijvloer op dezelfde hoogte als de ingang van de woningen, waardoor bewoners gemakkelijk hun eigen huis in kunnen.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen