Betonrot

Betonrot

Wanneer betonrot onbehandeld blijft, zorgt het voor schade aan betonconstructies. Dit brengt grote risico’s met zich mee. Het is belangrijk om de tekenen van betonrot op tijd te herkennen. Op die manier kan betonrot gerepareerd worden om verdere schade te voorkomen.

Betonrot foto 1
Betonrot foto 2
Betonrot foto 3
Betonrot foto 4
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Wat is betonrot?

Hoewel beton zelf niet kan rotten omdat het geen organisch materiaal is (zoals planten of dieren), kan het wel beschadigd raken door andere processen zoals het weer of door corrosie (roesten). De term betonrot wordt meestal gebruikt wanneer beton van binnenuit beschadigd raakt door roestend staal. Als beton aan de buitenkant beschadigd is, wordt het meestal betonschade genoemd, niet betonrot.

Beton raakt aan de binnenkant beschadigd wanneer de technische versterking die in het beton zit, gaat roesten. Deze technische versterking is vaak van staal gemaakt en wordt ook ‘wapening’, ‘betonijzer’ of ‘staalwapening’ genoemd.

Betonrot veroorzaakt problemen en schade aan de betonnen structuur. Als dit niet behandeld wordt zorgt het ervoor dat de betonconstructie minder sterk wordt en misschien inzakt. Met de tijd zijn er dan grotere reparaties nodig, doordat de schade aan het beton verspreidt of erger wordt.

 

Hoe kun je betonrot herkennen?

Er zijn meerdere manieren om betonrot te herkennen. Het doet zich namelijk voor in verschillende situaties:

  1. Afbladderende verf of coating: ziet u dat de verf of coating begint af te bladderen? Dit is vaak een van de eerste zichtbare tekenen van een onderliggend probleem. Schade aan het oppervlak is een van de eerst zichtbare tekenen van betonrot.
  2. Scheuren en barsten: als er ongewone scheuren en barsten in het betonoppervlak zitten, dan kan dit wijzen op betonrot. Let vooral op de wapening in het beton. Dit is een versterking van beton, meestal van staal. Het ziet er uit als metalen staven die door het beton lopen. Zijn deze roestig of steken ze uit? Dan kan dit een teken zijn van betonproblemen.
  3. Roestvlekken: wanneer u roestvlekken ziet kan dit wijzen op verzwakking van het materiaal. Het is ook een signaal dat het metaal binnenin het beton roest, wat betekent dat de versterking beschadigd is.
  4. Veranderingen in structuur: let op veranderingen in het materiaal van beton, dat bestaat uit ingrediënten als cement, zand, steentjes en water. Is het beton zwakker geworden of verouderd? Dit kan liggen aan ouderdom of weersinvloeden, maar er kan ook sprake zijn van betonrot. Dan is er zo snel mogelijk een reparatie nodig.

 

Hoe ontstaat betonrot?

Betonrot begint meestal aan de buitenkant. Hier komt het beton in contact met verschillende weersinvloeden, zoals regen en vorst. Vergelijk het met een fiets die u buiten laat staan tijdens de regen. Daardoor gaat het sneller roesten door het water dat erop komt.

De weersomstandigheden veroorzaken kleine scheurtjes in het beton. Deze scheurtjes zijn heel nadelig, want hierdoor kan het water tot diep in de stalen wapening doordringen. Staal roest als het in contact komt met zuurstof en water.

Het laagje roest op de stalen wapening duwt tegen het beton aan en zorgt voor druk. Deze druk zal scheurtjes maken en beschadigt ook het bindmiddel (lijmmiddel) in het beton. Dit bindmiddel houdt het beton bij elkaar, vergelijkbaar met hoe lijm verschillende materialen verbindt. Als het bindmiddel beschadigd raakt, blijft het betonnen oppervlak minder goed bij elkaar en begint het beton af te brokkelen.

In het kort: betonrot ontstaat door de combinatie van weersinvloeden die scheurtjes veroorzaken en de aanwezigheid van water dat de wapening bereikt en roest veroorzaakt. Het is belangrijk dit proces te begrijpen om betonrot tijdig te herkennen en aan te pakken.

 

De gevolgen van betonrot

Betonrot kan zorgen voor heftige schade aan uw betonbouw, waaronder:

Krachtverlies

Betonrot maakt het beton zwakker, omdat het de belangrijke onderdelen van het beton beschadigd. Dit gaat vooral om de stalen staven binnenin (wapening). Ook tast betonrot het bindmiddel (cement) aan. Hierdoor verliest beton zijn originele sterkte en stabiliteit.

Meer scheuren

bestaande scheuren in het beton worden groter door betonrot. De roestende wapening drukt namelijk in het beton en verergert de scheuren die er al zijn. Daarnaast maakt deze druk het beton zwakker wat uiteindelijk kan leiden tot het breken ervan.

Roestschade

Betonrot gaat samen met roestvorming op de stalen versterking binnenin het beton. Dit komt doordat vocht en zuurstof door betonrot de wapening kunnen bereiken, wat leidt tot roestvorming van het materiaal. Er is sprake van een wisselwerking: betonrot zorgt voor extra roestvorming en roestvorming maakt betonrot erger.

Veiligheidsrisico’s

Betonrot kan een groot risico vormen voor de veiligheid. Dit is vooral het geval wanneer betonrot belangrijke onderdelen beschadigd, zoals de balken waarop het gebouw steunt. Hierdoor kunnen delen van het bouwwerk inzakken of breken, wat een groot risico is voor de veiligheid van mensen in en rond het gebouw. Vallend puin of instortende structuren kunnen mensen verwonden of zelfs eigendommen van anderen zoals auto’s beschadigen.

Uiterlijke schade

Naast problemen met de stevigheid en veiligheid zorgt betonrot ook voor lelijke plekken zoals afbladderende verf, verkleuring en een verouderd uiterlijk van het beton. Dit uiterlijk ziet er doffer, brokkelig of verkleurd uit.

 

Betonrot in het plafond

Betonrot ontstaat snel in plafonds vanwege de specifieke omstandigheden die daar aanwezig zijn. Plafonds zijn gevoelig voor betonrot omdat water hier gemakkelijk kan blijven hangen, bijvoorbeeld bij lekkages. Denk aan een lekkend dak of een waterleiding boven het plafond. Wanneer de omstandigheden vochtig blijven, krijgt beton geen kans om goed te drogen. Hierdoor wordt het beton als het ware constant blootgesteld aan de nadelige effecten van water. Dit vergroot de kans op betonrot.

Bovendien hebben plafonds vaak ideale omstandigheden voor het vasthouden van vocht. Er is weinig ventilatie en blootstelling aan zonlicht, wat het risico op betonrot verder verhoogt. Te weinig ventilatie zorgt ervoor dat het vocht niet effectief kan verdampen, terwijl onvoldoende zonlicht het drogen vertraagt. Hierdoor blijft het beton lang vochtig, wat een ideale omgeving is voor betonrot.

Kun je betonrot repareren?

Ja, betonrot reparatie is mogelijk. Wel is het hierbij belangrijk om het op tijd te ontdekken en beton te repareren om verdere schade te voorkomen. Betonrot reparatie bestaat uit het verwijderen van beschadigd beton, het behandelen van de wapening tegen verdere roestvorming, en het opnieuw aanbrengen van beton of een reparatiemortel.

Lees meer informatie op onze pagina over betonreparatie via de link hieronder.

Wat is de kans op betonrot?

De kans op betonrot hangt af van verschillende factoren. Denk aan de kwaliteit van het oorspronkelijke beton, of er vocht en zouten in de omgeving zijn, en hoe zorgvuldig de constructie is gemaakt. Er is over het algemeen altijd een risico op betonrot, zeker in gebieden met heftige weersomstandigheden of in oudere gebouwen.

SealteQ voor bescherming en behoud van beton

Bij SealteQ hebben we een team van vakmensen verdeeld over 7 locaties. Onze specialisten staan niet alleen klaar voor de uitvoering van projecten, maar ook in de voorbereidende fase. Onze experts komen voor inspectie, geven advies en zorgen voor nazorg als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan extra reparaties of verdere stappen.

SealteQ is een gerespecteerd bedrijf met meerdere specialisaties. Wij hechten veel waarde aan veiligheid, innovatie, betrouwbaarheid, flexibiliteit en duurzaamheid. Door te voldoen aan de vastgestelde normen, kunnen onze opdrachtgevers erop vertrouwen dat hun taken in overeenstemming met de geldende kwaliteitscriteria worden uitgevoerd.

Certificeringen, zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA Petrochemie (SealteQ Group), en KOMO BRL 3201 procescertificaat, worden niet alleen intern gecontroleerd door onze kwaliteitsdienst, maar we ondergaan ook regelmatige externe audits en controles om te waarborgen dat we blijven voldoen aan deze regelgeving. Hierdoor wordt de naleving van onze kwaliteitsstandaarden op een continue basis gewaarborgd.

Tips voor het voorkomen van betonrot

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor betonrot. Met de volgende praktische tips zorgt u ervoor dat u betonrot kunt voorkomen.

  1. Regelmatig onderhoud: controleer regelmatig (minstens een keer per jaar) uw beton op eventuele tekenen van betonrot om dit op tijd te weten.
  2. Waterdichting: zorg ervoor dat het vocht niet door het beton heen kan dringen om te voorkomen dat vocht de wapening bereikt. Overweeg het gebruik van betoncoatings of andere beschermende materialen zoals waterafstotende middelen, betonverharders of -sealers (om het af te dichten) zodat het beton beter beschermd is tegen regen, vorst en andere weersomstandigheden.
  3. Kwalitatief beton: gebruik bij nieuwbouw of reparaties kwalitatief beton om de duurzaamheid te verbeteren. Dit is beton van hoge kwaliteit, dat sterk is en wordt gemaakt met goede materialen zoals cement, stevig grind of water.
  4. Repareer scheuren: repareer kleine scheuren in het beton direct om te voorkomen dat het water doordringt in het beton.

 

Projecten

Bekijk meer projecten met betonrot

Betonherstel bij Ichthus college in Kampen

Betonherstel bij Ichthus college in Kampen

In opdracht van Bouwgroep Dijkstra Draaisma zijn onze vakspecialisten van SealteQ Heerenveen aan het werk geweest bij de vernieuwbouw van het Ichthus college in Kampen.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen