• Scheuroverbruggende gietvloer van Heek

 • Terug

  Betonherstel

  Betonherstel

  Betonherstel (betonreparatie) en het in standhouden van betonconstructies omvat een groot aantal specialistische werkzaamheden. Onze aanpak begint bij een goede analyse van de problematiek en loopt vaak door in een meerjarig onderhoudscontract. Door de grote diversiteit van het werkgebied betonherstel en de vele specialistische toepassingen is het een zeer kennisintensieve branche. Door SealteQ wordt veel geïnvesteerd in vakbekwaam personeel. Van de vele betononderhoudskundigen op hbo niveau binnen de SealteQ vestigingen tot onze hoog gekwalificeerde vak gediplomeerde mensen op de bouwplaats. Bekijk onze publicatie “Het omvangrijke gebied van betonreparatie” – Vakblad Cement.

  Schade analyse & bepaling methodiek

  Het analyseren van de schade is op zich al een specialisme. De volgende onderdelen zijn hierbij benodigd:

  • Kennis van het materiaal (gewapend) beton zelf
  • Inzicht in het vervormingsgedrag van de (totale) betonconstructie
  • Terughalen van geschiedenis in de bouwfase en gebruiksfase
  • Beoordeling van de schadeomvang waaronder ook de mogelijk onzichtbare gebreken aan de hand van nadere analyse. De inzet van diverse onderzoekstechnieken kan in vele gevallen noodzakelijk blijken te zijn. Van eenvoudig afkloppen (akoestisch onderzoek) tot de inzet van geavanceerde radar- of ultrasoontechnieken
  • Vaststellen maatgevend schademechanisme en mogelijk bijkomende van invloed zijnde schademechanismen op basis van een grondige analyse van alle verkregen data

  De betonherstelmethodiek omvat zowel de benodigde (technische) maatregelen alsook de bijkomende omgevingsfactoren en beschikbare budgetten.

  Betonherstel maatregelen

  Hierna volgt de uitvoering van de maatregelen, waarbij een gestructureerde/gecertificeerde wijze van uitvoeren altijd voorop staat. Relevante voorschriften zijn onder meer:

  • NEN-EN 1504. Een modulaire serie van Europese voorschriften.
  • BRL 3201-2 (aanpassing naar een nieuwe BRL is binnenkort voorzien).
  • De relevante CUR Aanbevelingen waarvan de nieuwe CUR Aanbeveling 118 recent de oudere versies 53 (herstel met cementgebonden mortels,54 (herstel met spuitbeton) en 55 (herstel met kunststof gebonden mortel) heeft vervangen. Voorts ook CUR Aanbeveling 56, injecteren (aanpassing te voorzien op korte termijn) , CUR Aanbeveling 45 kathodische bescherming i.c.m. de Europese norm NEN-EN 12696, CUR Aanbeveling 20 (hechtsterkte bepaling), en vele andere vak gerelateerde (pre-) normen.

  Omdat beton werkelijk overal is toegepast is het werkgebied van een betonreparatiebedrijf ook enorm groot. Van een woningbouwcomplex en parkeergarages tot de zware industrie en de weg en waterbouwconstructies. Kortom: betonreparatie is een zeer breed vakgebied met een diversiteit aan markten. Elk van die markten heeft zijn eigen uitdagingen en mogelijkheden. De vakmensen van SealteQ zijn opgeleid in deze complexe materie om u van dienst te kunnen zijn met een hoogwaardige dienstverlening en een toegevoegde waarde als kennispartner.

  Mogelijkheden, technieken en expertises

  • Traditioneel betonherstel waarbij voornamelijk carbonatie geïnitieerde wapeningscorrosie of dekkingsproblematiek de oorzaak is. Toepassing van allerlei soorten handmatige technieken zoals troffelen en aangieten en een grote range aan gecertificeerde producten. Cementgebonden (CC of PCC) mortels en kunststof gebonden (PC) mortels. Gecertificeerde techniek binnen de EN 1504, CUR Aanbeveling 118 en de BRL 3201.
  • Constructief (beton)herstel of versterking door middel van betoninjectie van spuitbeton of aangieten (met of zonder extra wapening). Natte en droge spuitmethode, gietbare en verpompbare mortels, etc. Gecertificeerde betonreparatie techniek binnen de EN 1504, CUR Aanbeveling 118 en de BRL 3201.
  • Constructieve versterkingsmaatregelen of het aanbrengen van externe wapening zoals koolstof lijmwapening of ingelijmde strengen of staven. Moet voldoen aan NEN 8700 en het Bouwbesluit. Injecteren van scheuren zowel als constructieve verlijming als ten behoeve van een duurzame bescherming van het wapeningsstaal Gecertificeerde techniek binnen de EN 1504, CUR Aanbeveling 56 en de BRL 3201.

  Betoninjectie

  Waterdicht injecteren en aanbrengen van afdichtingsystemen en waterdichte membranen. Gecertificeerde techniek binnen de EN 1504, CUR Aanbeveling 56 en de BRL 3201.

  Ook het aanbrengen van slijt- en beschermlagen voor allerlei ondergronden en belastingen van kunststof vloeren in de woningbouw en utiliteitsbouw (waaronder ook parkeergarages) tot brugdek-membranen en hoog chemisch resistente afwerksystemen in de industrie. Carbonatatieremmende coatingsystemen en hoogwaardig esthetische of antistatische afwerkingen zijn bewerking die additioneel kunnen worden aangebracht.

  Kathodische bescherming van wapeningsstaal in geval van hoge corrosieactiviteit van het wapeningsstaal. Meestal wordt dit toegepast bij schade als gevolg van indringing of inmenging van chloriden. Zowel zogenaamde passieve galvanische systemen (bijvoorbeeld met zinkanodes) of actieve stroomgestuurde systemen met een oppervlakte bedekkend anodesysteem of ingeboorde anodes.

  Project betonherstel

  Meer informatie of interesse in onze diensten?

  www.sealteq.nl/werken-bij-sealteq