Koolstoflijmwapening

Koolstoflijmwapening

Koolstoflijmwapening (CFRP) wordt toegepast voor het versterken van een betonconstructie door middel van externe lijmwapening. Als specialist op het gebied van versterking van constructies, stellen we bij SealteQ steeds vaker vast dat externe wapening door middel van koolstoflijmwapening met succes kan worden toegepast.

Koolstoflijmwapening foto 1
Koolstoflijmwapening foto 2
Koolstoflijmwapening foto 3
Koolstoflijmwapening foto 4
Koolstoflijmwapening foto 5
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Plan van aanpak

Koolstoflijmwapening kan unidirectioneel of multidirectioneel zijn en bijvoorbeeld met of zonder eindverankering. Bij elke constructieve ingreep maakt een constructeur vooraf een berekening. Hierbij wordt niet alleen de constructieve aanpassing doorgerekend maar moet ook rekening gehouden worden met de specifieke materiaaltechnische eigenschappen van deze wapeningstechnieken. SealteQ heeft de kennis en ervaring in huis om dit vakkundig uit te voeren.

Toepassing van koolstoflijmwapening

Het systeem ‘koolstoflijmwapening’ wordt toegepast als de nuttige belasting wordt vergroot op liggers, vloeren en bruggen. Toepassingen variëren dus van vloerversterkingen bij nieuwe trapgaten tot vergroten van de draagkracht van verkeersviaducten. Na het aanbrengen kan een stuclaag en/of brandwerende coating worden aangebracht. Door de combinatie van zeer hoge sterktes en een laag eigen gewicht, kan het systeem makkelijk worden geplaatst om te zorgen voor het versterken van de betonconstructie. De koolstoflamellen zijn heel geschikt voor toepassing in de woning- en utiliteitsbouw, infrastructurele werken en civiele techniek.

Wanneer kan koolstoflijmwapening uitkomst bieden?

  • Als er veranderingen of verbeteringen van bestaande constructies zijn.
  • Bij verwijdering van wanden of kolommen.
  • Als er onvoldoende wapening of betondekking aanwezig is.
  • Als er schades zijn ontstaan aan de betonconstructie door mechanische overbelasting, brand of andere calamiteiten.

Lijm- of plakwapening CFRP of een variant daarvan wordt onder meer toegepast:

  • Als een verhoging van de nuttige belastingen voor constructiedelen plaatsvindt.
  • Bij veranderingen of aanpassingen in de draagstructuur.
  • Bij schadegevallen zoals brand, mechanische overbelasting of andere calamiteiten.
  • Op constructieve aanpassingen waarbij het traditioneel versterken van de betonconstructie geen optie is vanwege de bereikbaarheid of een andere beperkende voorwaarde.
Projecten

Bekijk meer projecten met koolstoflijmwapening

Koolstoflijmwapening VU Medisch Centrum
Galerijen in Beverwijk versterkt met koolstofwapening
Eindresultaat van de gerenoveerde pieren in Bonaire
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Koolstoflijmwapening VU Medisch Centrum

In opdracht van KBK MediZorg hebben de vakspecialisten van SealteQ Ivacon (Amsterdam) een betonnen vloer verstevigd in het VU medisch centrum.

Galerijen in Beverwijk versterkt met koolstofwapening

Regelmatig zien we nieuwsberichten over vallende balkons of galerijen die afbreken van flatgebouwen. Het probleem doet zich overal in Nederland voor. Wie via Google zoekt naar vallende balkons, ziet voorbeelden van Brabant tot Friesland. Om afbrekende delen te voorkomen, versterken we de betonconstructie bij renovatie vaak constructief met koolstofwapening. SealteQ is in Nederland een van de kleine groep experts van deze toepassing. Zo versterkten onze specialisten van SealteQ Ivacon bijvoorbeeld de galerijen van een flat in Beverwijk, boven winkelcentrum de Plantage.

Eindresultaat van de gerenoveerde pieren in Bonaire

Red Eye Productions Bonaire heeft een film gemaakt waarin het eindresultaat van de gerenoveerde pieren te Kralendijk, Bonaire centraal staat.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen