• Scheuroverbruggende gietvloer van Heek

 • Terug

  Koolstoflijmwapening (CFRP)

  Koolstoflijmwapening (CFRP)

  Koolstoflijmwapening (CFRP) wordt toegepast voor het versterken van een betonconstructie door middel van externe lijmwapening. Als specialist op het gebied van versterking van constructies stellen we bij SealteQ steeds vaker vast dat externe wapening door middel van koolstoflijmwapening met succes kan worden toegepast. Naast een grotere bekendheid van CFRP met de inmiddels vele uitvoeringen en opties komt dit tevens doordat het vele voordelen die het kan bieden bij vraagstukken aangaande een constructief versterken van een betonconstructie en/of metselwerk.

  Plan van aanpak

  Koolstoflijmwapening kan unidirectioneel of multidirectioneel zijn en bijvoorbeeld met of zonder eindverankering. Bij elke constructieve ingreep moet vooraf een berekening door een constructeur gemaakt worden. Hierbij moet niet alleen de constructieve aanpassing worden doorgerekend. Maar tevens rekening moet worden gehouden met de specifieke materiaal technische eigenschappen van deze wapeningstechnieken. SealteQ heeft de kennis en ervaring in huis om dit vakkundig uit te voeren.

  Toepassingen van Koolstoflijmwapening

  Het systeem ‘koolstoflijmwapening’ wordt toegepast als de nuttige belasting wordt vergroot op liggers, vloeren en bruggen. Toepassingen variëren dus van vloerversterkingen bij nieuwe trapgaten tot vergroten van de draagkracht van verkeersviaducten. Na het aanbrengen kan een stuclaag en/of brandwerende coating worden aangebracht. Door de combinatie van zeer hoge sterktes en een laag eigen gewicht, kan het systeem makkelijk worden geplaatst om te zorgen voor het versterken van de betonconstructie. De koolstoflamellen zijn zeer geschikt voor toepassing in de woning en utiliteitsbouw, infrastructurele werken en civiele techniek.

  betonconstructie versterken met CFRP - koolstoflijmwapening

  versterken betoncontructie met koolstoflamellen - koolstoflijmwapening

  Wanneer kan Koolstoflijmwapening uitkomst bieden:

  • Wanneer er veranderingen of verbeteringen van bestaande constructies zijn
  • Bij verwijdering van wanden of kolommen.
  • Als er onvoldoende wapening of betondekking aanwezig is.
  • Als er schades zijn ontstaan aan de betonconstructie door mechanische overbelasting, brand of andere calamiteiten.

  Lijm- of plakwapening CFRP of een variant daarvan wordt onder meer toegepast:

  • Wanneer een verhoging van de nuttige belastingen voor constructiedelen plaatsvindt.
  • Bij veranderingen of aanpassingen in de draagstructuur.
  • Bij schadegevallen zoals brand, mechanische overbelasting of andere calamiteiten.
  • Op constructieve aanpassingen waarbij het traditioneel versterken van de betonconstructie geen optie is vanwege de bereikbaarheid of een andere beperkende voorwaarde. Een voorbeeld van zo’n beperkende voorwaarde is de aanwezigheid van veel chloriden of zouten waardoor de normale stalen wapening versneld gaat corroderen.

  Gerelateerde projecten

  Meer informatie of interesse in onze diensten?

   www.werkenbijsealteq.com