Water in kelder

Een kelder is een nuttige ruimte voor opslag of zelfs als leefruimte, maar het kan ook een bron van zorgen zijn wanneer er water naar binnen sijpelt. Water in de kelder is een veelvoorkomend probleem, met name in gebieden met een hoog grondwaterpeil of nadat hevige regenbui is geweest. Dit kan leiden tot een vochtige kelder, schimmelvorming en zelfs structurele schade. Ontdek op deze pagina wat u kunt doen bij water in de kelder, hoe SealteQ u helpt het probleem op te lossen en waarom onze aanpak garant staat voor duurzame resultaten.

Water in kelder foto 1
Water in kelder foto 2
Water in kelder foto 3
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Wat te doen bij water in de kelder?

Wanneer u merkt dat er grondwater in de kelder staat, is het belangrijk om snel te handelen. Water in de kelder na regen of door een stijgend grondwaterpeil kan snel ernstige schade als betonrot veroorzaken aan zowel de kelder als de rest van uw woning. Hier zijn enkele stappen die u meteen kunt nemen:

  1. Identificeer de oorzaak: probeer te achterhalen waar het water vandaan komt. Is het water in de kelder na regen via de muren of vloeren naar binnengesijpeld? Of gaat het om grondwater in de kelder dat door een verhoogd grondwaterpeil omhoog komt?
  2. Verwijder het water: gebruik een stofzuiger voor water of een dompelpomp om het overtollige water zo snel mogelijk te verwijderen. Dit voorkomt verdere schade en vermindert het risico op schimmelvorming.
  3. Ventileer de kelder: zorg voor goede kelderventilatie om de luchtvochtigheid te verlagen. Dit helpt bij het drogen van de ruimte en voorkomt verdere schimmelvorming.

De relatie tussen kelder, fundering en ondergrond

Een kelder maakt in veel gevallen deel uit van de fundering van een woning. De fundering omvat namelijk alle onderdelen die belasting (gewicht) overdragen op de ondergrond. Denk hierbij aan betonplaten, muurtjes of palen, afhankelijk van de bodemgesteldheid en bouwwijze. De interactie tussen de kelder, de fundering en de ondergrond bepaalt in grote mate de kans op verzakkingen, scheurvorming of lekkages.

Wanneer de kelder onderdeel is van de fundering

Waarom ontstaan er spanningen en schade bij woningen met een kelder en fundering op staal?

  • Fundering op staal betekent dat de woning direct op de grond rust, meestal op een ondiepe diepte van minder dan een meter.
  • Kelders worden dieper aangelegd dan de rest van de woning, vaak tot enkele meters onder de grond.
  • Door deze diepteverschillen zakt de kelder meestal minder of anders dan de rest van de woning. Dit komt doordat de kelder dieper in de grond zit en daardoor stabieler is.
  • Dit verschil in zakking veroorzaakt spanningen in de constructie, wat kan leiden tot scheuren of lekkage.

Kortom, het verschil in diepte tussen de kelder en de rest van de woning zorgt voor ongelijke verzakkingen, wat spanningen en uiteindelijk schade kan veroorzaken.

Dit risico neemt toe bij een wisselend grondwaterpeil of wanneer de ondergrond bestaat uit zwakke of organische materialen, zoals veen. In zulke gevallen kan de kelder, ondanks zijn stabielere ligging, alsnog schade ondervinden door de ongelijke bewegingen van de fundering rondom.

Wanneer de kelder géén onderdeel is van de fundering

In andere gevallen maakt een kelder juist géén of slechts deels deel uit van de fundering. Stel dat een woning is gefundeerd op palen en de kelder er als het ware onder hangt — dan staat de kelder in een andere grondlaag en wordt deze minder ondersteund. Wanneer de bodem onder de kelder zakt of inklinkt, kan deze loskomen van de woning. Dit leidt niet alleen tot structurele schade, maar ook bijna altijd tot lekkage: de kelder “scheurt” dan als het ware los van de rest van het gebouw.

Het effect van ondergrond op verzakking

In Nederland is sprake van een continue bodemdaling, veroorzaakt door onder andere grondwaterpeilveranderingen, inklinking en oxidatie van organische bodems zoals veen. Organisch materiaal verdwijnt letterlijk uit de bodem wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof, waardoor de draagkracht vermindert. Dit gebeurt vooral boven het grondwaterpeil, waar de grond uitdroogt en krimpt.

Elke bodemsoort heeft zijn eigen kenmerken en risico’s. Bij ongelijke fundering — bijvoorbeeld wanneer een deel op staal en een ander deel op palen staat — verzakken verschillende delen van de woning ongelijk. Die ongelijkheid leidt tot schade. Als die schade zich voordoet in een kelder, waar zich vaak grondwater bevindt, leidt dit in de praktijk snel tot lekkage.

Hoe wij water in de kelder voor u oplossen

Bij SealteQ begrijpen we dat een vochtige kelder niet alleen een ongemak is, maar ook een serieus probleem dat om een grondige aanpak vraagt. Wij bieden uitgebreide oplossingen voor vocht door kelderlekkage en door grondwater in de kelder. Onze aanpak begint met een grondige inspectie en vochtmeting om de exacte oorzaak van het probleem vast te stellen. Vervolgens stellen we een plan voor kelderafdichting op dat specifiek is afgestemd op uw situatie. Hiervoor gebruiken we onder meer geavanceerde kunststof-gemodificeerde bitumen en we dichten de muren en vloeren van de kelder met betoninjectie.

Of u nu een particuliere woningbezitter bent of verantwoordelijk bent voor het beheer van utiliteitsgebouwen zoals scholen, ziekenhuizen of parkeergarages, bij SealteQ bieden wij maatwerkoplossingen voor kelderafdichting. Onze expertise strekt zich uit tot diverse sectoren, waaronder woningcorporaties, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en overheidsinstellingen. Met onze geavanceerde technieken en jarenlange ervaring zorgen wij voor duurzame en effectieve oplossingen, afgestemd op de specifieke behoeften van elke opdrachtgever.

 

Specialisme in injectietechnieken

Bij water in de kelder werken wij ook vaak met injectietechnieken. Deze technieken gebruiken we om verzakkingen tegen te gaan of te herstellen. Ze zijn bijzonder effectief bij funderingen die ongelijkmatig zakken door verschillen in ondergrond, funderingstype of kelderstructuur. Met bodeminjectie kunnen wij de draagkracht van de grond onder de kelder verbeteren, verzakkingen corrigeren én lekkages voorkomen of verhelpen.

Een ander toepassingsgebied van deze techniek is waterdichting via injectie achter het beton. Dit doen we onder andere in tunnels, waarbij we via boorgaten injecteren om een waterdichte laag te creëren tussen beton en omliggende grond. Deze specialistische toepassing is met name interessant voor grote infrastructuurprojecten en overheden.

Water in de kelder? Schakel SealteQ in

Heeft u last van water in de kelder? SealteQ is uw betrouwbare partner in vochtbestrijding en kelderafdichting. Met onze jarenlange ervaring in het oplossen van vochtproblemen in kelders, bieden we oplossingen die zorgen voor een droge en gezonde leefomgeving. Of het nu gaat om opstijgend vocht, kelderlekkage of grondwater in de kelder, wij hebben de expertise om elk probleem effectief aan te pakken.

Laat het waterprobleem niet escaleren. Neem vandaag nog contact op met SealteQ voor een vrijblijvende inspectie en ontdek hoe wij uw kelder weer droog kunnen maken. We zorgen ervoor dat uw kelder beschermd is tegen toekomstige problemen.

Bekijk hier onze projecten

Kelderafdichting in Keramiekmuseum Princessehof
Ervaring en expertise verhelpen lekkage bij de Raw Aron Schuster Synagoge in Amsterdam
Grote lekkage in Heinenoordtunnel afgedicht
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Kelderafdichting in Keramiekmuseum Princessehof

Eén van de mooie dingen aan ons werk is dat we op allerlei verschillende plekken komen. Zo zijn we op dit moment aan het werk in het prachtige pand van Keramiekmuseum Princessehof, midden in de historische binnenstad van Leeuwarden.

Ervaring en expertise verhelpen lekkage bij de Raw Aron Schuster Synagoge in Amsterdam

Wie in Amsterdam over de Obrechtstraat loopt, ontkomt niet aan een blikveld met daarin een imposant bouwwerk: de Raw Aron Schuster (RAS) Synagoge in Amsterdam-Zuid. Het rijksmonument - ook wel bekend als de Obrechtsjoel - wordt grondig verbouwd. Zo had de kelder een vocht- en lekkageprobleem. Die zijn inmiddels verholpen door de vakspecialisten van SealteQ West. 

Grote lekkage in Heinenoordtunnel afgedicht

Recent hebben de vakspecialisten van SealteQ West met succes een cruciaal project afgerond: het dichten van een lekkage in de Heinenoordtunnel. Gelegen onder de Oude Maas, verbindt deze tunnel de Hoeksche Waard met het eiland IJsselmonde. Met de A29 die er doorheen loopt, fungeert het als een belangrijke verbindingsweg.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2025 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen