Funderingslabel

Een funderingslabel geeft (in de toekomst) inzicht in de staat van de fundering van een woning. Hoewel het systeem op dit moment nog niet officieel is ingevoerd, wordt er al wel hard gewerkt aan een landelijke aanpak van funderingsproblematiek. Het funderingslabel zal naar verwachting in de toekomst een hulpmiddel worden bij de aan- of verkoop van een woning, vergelijkbaar met het energielabel.

Funderingslabel foto 1
Funderingslabel foto 2
Funderingslabel foto 3
Funderingslabel foto 4
Funderingslabel foto 5
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Wat is een funderingslabel?

Het funderingslabel is een initiatief in ontwikkeling en heeft als doel om op gestandaardiseerde wijze de staat van funderingen te beoordelen. Dit moet duidelijkheid bieden aan kopers, verkopers, hypotheekverstrekkers en andere belanghebbenden. Hoewel het label nu nog niet officieel bestaat, wordt er op beleidsniveau gewerkt aan de invoering ervan. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) adviseerde de overheid in februari 2024 via het rapport “Goed Gefundeerd” om dit label in te voeren, vanwege de omvang van de funderingsproblematiek in Nederland.

Tot die tijd kunnen erkende specialisten, zoals SealteQ, wél een funderingsonderzoek uitvoeren dat inzicht geeft in de technische staat van een fundering.

Waarom is inzicht in funderingen belangrijk?

Funderingsproblemen komen veel voor, met name in gebieden met veen- en kleigrond. Houten paalfunderingen kunnen door droogstand of paalrot verzwakken. Ook een lage grondwaterstand – waarvoor woningeigenaren zelf verantwoordelijk zijn – kan leiden tot verzakkingen of scheurvorming. Zonder goed inzicht in de staat van de fundering kunnen deze risico’s bij verkoop of verbouwing voor onaangename verrassingen zorgen.

Wat kunt u doen zonder officieel funderingslabel?

Hoewel u op dit moment geen funderingslabel kunt aanvragen, kunt u wél een funderingsonderzoek laten uitvoeren. SealteQ is aangesloten bij het KCAF (Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek), een onafhankelijk kennisinstituut dat zich inzet voor het verbeteren van de aanpak van funderingsproblemen in Nederland. Het KCAF heeft richtlijnen opgesteld voor funderingsonderzoek die inmiddels zijn overgenomen door de overheid.

Bij een funderingsonderzoek wordt gekeken naar o.a.:

  • Bodemgesteldheid en grondsoort
  • Historische verzakkingen in de omgeving
  • Zichtbare schade aan de woning zoals scheuren
  • Grondwaterstanden en waterhuishouding

Op basis van deze bevindingen stellen wij een rapport op waarin duidelijk wordt hoe het gesteld is met de fundering én welke maatregelen eventueel nodig zijn. Wij voeren indien nodig funderingsherstel in de vorm van kelderafdichting of betoninjectie uit om de funderingsproblemen op te lossen.

Wanneer laat u een funderingsonderzoek uitvoeren?

Een funderingsonderzoek is aan te raden in de volgende situaties:

    • Verkoop van een woning: Als verkoper moet u bij een bekend funderingsprobleem melden wat de situatie is. Een inspectierapport geeft potentiële kopers vertrouwen.
    • Aankoop van een woning: Voordat u een woning koopt, is het verstandig om te weten wat het risicoprofiel is op funderingsgebied.
    • Zichtbare schade of verzakkingen: Bij scheuren of scheefstand is een onderzoek vaak noodzakelijk om ernst en oorzaak vast te stellen.
    • Hypotheekaanvraag in risicogebieden: Sommige geldverstrekkers kunnen extra onderzoek eisen.

Wat zijn de voordelen van een professioneel funderingsonderzoek?

  • Objectief inzicht: u weet precies wat de technische staat van de fundering is.
  • Kosteninschatting: u krijgt inzicht in mogelijke herstelmaatregelen en bijbehorende kosten.
  • Waardeontwikkeling: bij een goede fundering heeft u een sterk verkoopargument; bij problemen kunt u proactief maatregelen nemen.

SealteQ als uw partner in funderingsonderzoek en advies

SealteQ voert funderingsonderzoeken uit volgens de richtlijnen van het KCAF en adviseert bij zowel preventieve als corrigerende maatregelen. Of het nu gaat om het beoordelen van de huidige staat of om het in kaart brengen van mogelijke herstelwerkzaamheden, wij helpen u graag met deskundig advies.

Met onze jarenlange ervaring, aangesloten werkmaatschappijen en geïntegreerde kwaliteitsborging bent u verzekerd van een betrouwbaar oordeel en een professioneel plan van aanpak.

Neem contact op voor een vrijblijvende inspectie of adviesgesprek over de fundering van uw woning.

Bekijk hier onze projecten

Funderingsherstel Kanaal Almelo de Haandrik
Funderingsherstel in Daalerveen
Een stevig fundament voor een stikstoffabriek
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Funderingsherstel Kanaal Almelo de Haandrik

Steeds meer huizen in Nederland hebben funderingsschade. De oorzaken hiervan zijn verschillend, maar het probleem is groot en wordt steeds groter. De inschatting is dat circa 1 miljoen woningen in Nederland met funderingsproblemen te maken kunnen krijgen. Dit is onder andere te lezen op de website van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF): www.kcaf.nl.

Funderingsherstel in Daalerveen

In een recent project in Daalerveen hebben de vakspecialisten van SealteQ SLS een cruciale rol gespeeld bij het funderingsherstel van een pand dat door ongelijke zettingen en een deels bezweken fundering erg veel schade had. Het probleem in de fundering van de woning vereiste een doordachte aanpak om verdere schade te voorkomen én de bewoners te ontzien tijdens de funderingshersteloperatie.

Een stevig fundament voor een stikstoffabriek

Zware stalen constructies en machinefundaties staan stabieler en sterker als de krachten die vrijkomen beter verdeeld worden over hun ondergrond. Dat geldt ook voor de constructies van een nieuwe stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek. SealteQ Noord kreeg de opdracht om alle staalconstructies en machinefundaties van de fabriek te ondergrouten. Een enorme klus die veel flexibiliteit in planning vergt. 

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2025 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen