Een stevig fundament voor een stikstoffabriek

Een stevig fundament voor een stikstoffabriek

Zware stalen constructies en machinefundaties staan stabieler en sterker als de krachten die vrijkomen beter verdeeld worden over hun ondergrond. Dat geldt ook voor de constructies van een nieuwe stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek. SealteQ Noord kreeg de opdracht om alle staalconstructies en machinefundaties van de fabriek te ondergrouten. Een enorme klus die veel flexibiliteit in planning vergt. 

Ondergrouten van constructies

Ondergrouten – ook wel ondergieten – is het opvullen van stelruimtes tussen stalen voetplaten en betonvloeren of -poeren. Dat kan met betonmortel of met epoxy. Daardoor wordt zo’n staalconstructie of zware machinefundering niet alleen ondersteund op de punten waar de voet en vloer elkaar raken, maar op het volledige oppervlakte. De krachten die op de ondergrond drukken verdelen zo beter. De constructies staan dus steviger. De verwachte levensduur van de vaak betonnen ondergrond is bovendien veel langer.

Het enorme complex van de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek heeft nogal wat stalen constructies en machinefundaties die ondergrout moeten worden. Dertigduizend liter epoxy is er nodig om alle objecten van een stevig fundament te voorzien, vertelt projectleider Robert Eseryel. ,,We doen niet alleen de staalconstructies, maar ook de hoge torens, pompen en compressoren. Eigenlijk alles dat stevig moet worden verankerd. We gebruiken in dit geval epoxy voor het opvangen van trillingen en het isoleren van de betonconstructies.’’

Dat is overigens wel het grootste, maar niet het enige onderdeel van onze opdracht bij de stikstoffabriek in Zuidbroek. Zo werkten we ook aan het mengstation ernaast, waar we coatings aanbrachten op de vloer en de betonwanden voorzagen van een epoxygrout, vertelt Eseryel. Ook repareerden onze vakspecialisten het beton van de keerwand. Deze moet de stikstoffabriek behoeden voor eventuele overstromingen in het gebied. Tot slot voorzien we ruim vijfduizend vierkante meter vloeren in de stikstoffabriek van coatings.

Stikstoffabriek vraagt flexibiliteit

De opdracht die onze vakspecialisten van SealteQ Noord uitvoeren bij de stikstoffabriek in Zuidbroek is niet alleen qua omvang complex. Het vraagt ook veel flexibiliteit in de planning, vertelt Eseryel. ,,Het werk gaat in verschillende fasen. Onze opdrachtgever geeft namelijk onderdelen van de bouwplaats vrij wanneer deze klaar zijn om te ondergrouten.’’

Van te voren kunnen we dus geen planning opstellen. Omdat onze organisatie zo ingericht is dat we onze specialisten flexibel kunnen inzetten, is dat gelukkig geen probleem. Niet voor niets is flexibiliteit een van onze kernwaarden. Bij SealteQ houden we, ondanks dat we inmiddels zes vestigingen groot zijn, van korte lijnen. Dat zit in ons DNA. Daardoor kunnen we snel schakelen, zowel intern als extern.

Meer informatie

Wil je meer informatie over ondergrouten of betonreparatie? Neem dan op werkdagen telefonisch contact op via 0599-696333 of mail naar info@sealteq.com. Onze collega’s staan je graag te woord.

IJpleinveer: een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers
Bekijk het volgende project

IJpleinveer: een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers

Omdat het steeds drukker wordt op de Amsterdamse veerponten over het IJ, besloot de Gemeente Amsterdam een hagelnieuwe fiets- en voetgangersbrug te plaatsen. De specialisten van SealteQ Noord voorzien de nieuwbouwbrug van IJpleinveer van een coatingsysteem én een slijtlaag op het wegdek. Zo gaat de nieuwe brug jaren mee.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen