Beton impregneren: hoe werkt het?

Beton impregneren is een effectieve techniek die helpt de levensduur en duurzaamheid van betonnen constructies te verlengen. Het proces beschermt beton tegen schadelijke invloeden van buitenaf als vocht, chemicaliën en slijtage. In deze blog leest u wat beton impregneren inhoudt, hoe het werkt en wat de voordelen zijn voor de versterking van gebouwen en panden.

Beton impregneren: hoe werkt het? foto 1
Beton impregneren: hoe werkt het? foto 2
Beton impregneren: hoe werkt het? foto 3
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Hoe werkt het impregneren van beton?

Beton impregneren is een behandeling waarbij een beschermende vloeistof op het betonnen oppervlak wordt aangebracht. Deze vloeistof dringt diep door in het beton en creëert een onzichtbare barrière die water, chemicaliën en andere schadelijke stoffen afstoot. Dit proces verschilt van andere behandelingen zoals beton coaten en sealen, waarbij de beschermende laag voornamelijk op het oppervlak blijft.

De techniek wordt onder andere in de volgende situaties toegepast: in de utiliteitsbouw, waaronder parkeergarages die met het impregneren van het beton worden beschermd tegen olie- en brandstofvlekken en tegen slijtage door voertuigen. In de infrastructuur worden bruggen en viaducten beschermd tegen corrosie en weersinvloeden. Door het beton in particuliere woningen en bedrijfspanden te impregneren, worden de esthetiek en bescherming van structurele elementen verbeterd.

Impregneren in 3 stappen

Het impregneren van beton omvat verschillende stappen die zorgvuldig moeten worden uitgevoerd om optimale resultaten te bereiken. Deze stappen zien er doorgaans als volgt uit:

  1. Voorbereiden van het oppervlak: het betonnen oppervlak moet grondig worden gereinigd om vuil, stof en eventuele oude coatings te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het impregneermiddel goed kan doordringen.
  2. Aanbrengen van het impregneermiddel: het impregneermiddel wordt gelijkmatig op het oppervlak gespoten of gerold. De vloeistof trekt in het beton en vormt een beschermende laag binnenin het materiaal.
  3. Uitharden en nabehandelen: na het aanbrengen moet het impregneermiddel de tijd krijgen om volledig in te trekken en uit te harden. Dit is afhankelijk van het gebruikte product en de omgevingstemperatuur.

De chemische werking van impregneermiddelen berust vaak op de reactie tussen het impregneermiddel en de poreuze structuur van beton. Daardoor ontstaat een hydrofoob effect dat water en andere vloeistoffen afstoot.

Voordelen van beton impregneren

Het impregneren van beton wordt doorgaans gedaan als onderdeel van betonrenovatie en betonreparatie. Het voornaamste doel is om de bestaande constructie te versterken en veiliger te maken voor gebruikers en passanten. Deze techniek biedt dan ook tal van voordelen die bijdragen aan de duurzaamheid en esthetiek van betonnen constructies:

  • Verlengde levensduur: door het beton te beschermen tegen vocht en chemicaliën, wordt de structurele integriteit behouden en de levensduur verlengd.
  • Bescherming tegen slijtage: geïmpregneerd beton is beter bestand tegen fysieke slijtage. Dit is vooral belangrijk in zwaar belaste omgevingen zoals parkeergarages en industriële vloeren.
  • Verbeterde esthetiek: het oppervlak blijft langer schoon en vrij van vlekken, wat bijdraagt aan een verzorgd uiterlijk.
  • Weerstand tegen reeksen van vorst en dooi: door de hydrofobe eigenschappen wordt het beton beschermd tegen schade door bevriezing en ontdooiing, wat barsten en scheuren voorkomt.

Beton laten impregneren door de specialisten van SealteQ

Bent u op zoek naar een betrouwbare partij voor het impregneren van beton en het versterken van de betonconstructie? Bij SealteQ bent u aan het juiste adres. Dat heeft alles te maken met de expertise en deskundigheid die onze specialisten in de loop der jaren hebben opgebouwd. We maken uitsluitend gebruik van hoogwaardige impregneermiddelen die zorgen voor duurzame en effectieve resultaten. Doordat we ons voortdurend richten op ontwikkeling en verbetering, onder andere middels het behalen en onderhouden van erkende certificaten, kunnen we de kwaliteit leveren die nodig is voor een veilig en duurzaam resultaat. Wilt u weten wat we hierin voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk hier onze projecten

Onderhoud parkeergarages Fregelaan in Amsterdam
Vervangen van het wandtegelwerk van zwembad de Delte
Onderhoud parkeergarage P + R Kralingse Zoom
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Onderhoud parkeergarages Fregelaan in Amsterdam

In de afgelopen periode zijn we aan het werk geweest bij drie parkeergarages aan de Fregelaan in Amsterdam. We hebben daar waterlekkages verholpen, betonreparaties uitgevoerd en we hebben de hellingbanen voorzien van een nieuwe slijtlaag. Als eerste hebben we de lekkages die ontstaan zijn door de bovengelegen daktuinen en loopbordessen aangepakt. Dit deden we door alle aansluitingen en details in te werken met een waterdicht membraan. Het ging hier om de aansluiting daktuin/opstand, de voegen van de afdekbanden en de voegen van de loopbordessen en trappen.

Vervangen van het wandtegelwerk van zwembad de Delte

SealteQ is vorige week begonnen met werkzaamheden aan het zwembad De Delte te Gorredijk. De werkzaamheden die door SealteQ worden uitgevoerd zullen betrekking hebben op het diepe bassin. Het wandtegelwerk en de overloopgoot van het bassin zullen worden gesloopt en daarna worden vervangen.

Onderhoud parkeergarage P + R Kralingse Zoom

Onze vestigingen SealteQ West en SealteQ MCB hebben hun krachten gebundeld bij de uitvoering van een mooi project in Rotterdam. Samen werken zij aan het onderhoud van de parkeergarage P+R Kralingse Zoom. Dit is een grote parkeergarage met 1700 parkeerplaatsen, verdeeld over 6 verdiepingen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

  • Wat is het verschil tussen impregneren en coaten van beton?

Impregneren dringt diep door in het beton en beschermt van binnenuit, terwijl coaten een beschermende laag op het oppervlak vormt.

  • Hoelang duurt het proces van impregneren?

De duur van het proces hangt af van de omvang van het project, maar doorgaans kan het in enkele dagen worden voltooid, inclusief uithardingstijd.

  • Waarom kiezen voor SealteQ voor het impregneren van beton?

SealteQ biedt deskundigheid, hoogwaardige materialen en een klantgerichte service, waardoor u verzekerd bent van duurzame en effectieve resultaten.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen