Beton onderhoud: tips & tricks

Beton is een van de meest duurzame en veelzijdige bouwmaterialen die in de bouw wordt toegepast. Het materiaal is sterk, duurzaam en kan met het juiste onderhoud jarenlang meegaan. In dit artikel delen we waardevolle tips en tricks voor beton onderhoud om betonconstructies in topconditie te houden.

Beton onderhoud: tips & tricks foto 1
Beton onderhoud: tips & tricks foto 2
Beton onderhoud: tips & tricks foto 3
Beton onderhoud: tips & tricks foto 4
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Waarom beton onderhoud belangrijk is

Het onderhouden van beton is cruciaal om de structurele integriteit en esthetische kracht te behouden. Zonder regelmatig onderhoud kunnen betonconstructies scheuren, afbrokkelen of worden aangetast door vocht en chemicaliën. Dit kan leiden tot dure reparaties en zelfs veiligheidsrisico’s. Door proactief te handelen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kan de levensduur van beton aanzienlijk verlengd worden, zodat uw bedrijfspand optimaal beschermd is.

Regelmatige inspectie

Een van de belangrijkste stappen in betononderhoud is door een regelmatige inspectie van uw pand uit te voeren. Controleer de betonoppervlakken op tekenen van slijtage als scheuren, verkleuringen of vochtproblemen. Kleine scheurtjes kunnen zich snel uitbreiden en wanneer ze niet worden aangepakt ernstige schade veroorzaken. Hier zijn enkele tips voor een effectieve inspectie:

 • Loop regelmatig rond de betonconstructies en let op zichtbare schade.
 • Gebruik een vochtmeter om vochtproblemen vroegtijdig op te sporen.
 • Noteer elke schade en raadpleeg onmiddellijk hulp voor betonreparatie.

Reiniging van beton

Het schoonhouden van beton is essentieel om de duurzaamheid te behouden. Vuil, olie en chemicaliën kunnen het betonoppervlak aantasten en schade veroorzaken. Hiervoor kunt u enkele methoden toepassen om het beton effectief te reinigen:

 • Gebruik een hogedrukreiniger om vuil en aanslag te verwijderen.
 • Vermijd agressieve chemicaliën die het beton kunnen beschadigen.
 • Gebruik milde reinigingsmiddelen en borstel het oppervlak voorzichtig schoon.

Bekijk hier onze projecten

Onderhoudswerkzaamheden aan de balkons van woonzorgcomplex De Zetter in Rotterdam afgerond
Onderhoud bruggen gemeente Leeuwarden
Groot onderhoud aan complex Erasmusplein nadert voltooiing
Swiper navigation right
Swiper navigation left

Onderhoudswerkzaamheden aan de balkons van woonzorgcomplex De Zetter in Rotterdam afgerond

SealteQ voerde de afgelopen periode betonrenovaties uit aan woonzorgcomplex De Zetter aan de Tattistraat in Rotterdam. De zeembalkons van zowel de voor- als de achterzijde van het zes verdiepingen tellende woonzorgcomplex zijn gerenoveerd. SealteQ Ivacon voerde de werkzaamheden uit in opdracht van Trendzet Bouw B.V. Inmiddels kunnen bewoners weer veilig van hun balkons genieten. 

Onderhoud bruggen gemeente Leeuwarden

In opdracht van Gemeente Leeuwarden is SealteQ is begonnen met de grootschalige renovatie werkzaamheden aan de beweegbare bruggen in Leeuwarden. In totaal zal SealteQ levensduur verlengend onderhoud gaan uitvoeren aan twaalf bruggen. Door achterstallig onderhoud is de kwaliteit van de bruggen de laatste jaren achteruit gegaan en is het tijd voor levensduur verlengend onderhoud. Het onderhoud zal bestaan uit betonreparaties, herstel van verhardingsconstructies zijnde slijtlagen en conserveringswerkzaamheden.

Groot onderhoud aan complex Erasmusplein nadert voltooiing

Een project waarvoor SealteQ West al in 2017 is gestart met het uitvoeren van inspecties, onderzoek en engineering, nadert zijn voltooiing in het najaar van 2020. Samen met Weijman Vastgoedonderhoud is in goede harmonie hard gewerkt om voor opdrachtgever Haag Wonen het complex weer duurzaam en toekomstbestendig te maken.

Kleine reparaties uitvoeren

Het is belangrijk om kleine scheuren en gaten snel te repareren om verdere schade van het pand te voorkomen. Wilt u dit eigenhandig oplossen, dan kunt u de volgende stappen ondernemen in het uitvoeren van kleine reparaties. Voor grotere betonrenovaties en -reparaties, wijzen we u graag op onze diensten.

 1. Reinig de scheur of het gat grondig om vuil en losse deeltjes te verwijderen.
 2. Breng een geschikt reparatiemateriaal aan, zoals een betonreparatiemortel.
 3. Glad de reparatie uit met een troffel en laat het volledig uitharden.

Bescherming tegen vocht

Vocht is een van de grootste vijanden van beton. Het kan leiden tot corrosie van de wapening en het verzwakken van de structuur. Om het beton te beschermen tegen vocht, kunt u de volgende tips raadplegen:

 • Impregneer het betonoppervlak met een waterafstotend middel.
 • Zorg voor goede afwatering rondom de betonconstructie.
 • Repareer scheuren en gaten onmiddellijk om te voorkomen dat vocht binnendringt.

Gebruik van beschermende coatings

Beschermende betoncoating kan de levensduur van beton aanzienlijk verlengen, doordat het als extra beschermingslaag dient tegen weersinvloeden, chemicaliën en slijtage. Onze specialisten helpen u graag met betononderhoud door coating, zodat uw bedrijfspand optimaal beschermd is.

Professioneel beton onderhoud door SealteQ

Veel tips en tricks op het gebied van beton onderhoud kunt eigenhandig uitvoeren. In sommige gevallen is het goed voor te stellen dat u een specialist wilt inschakelen. Bij SealteQ bieden we de nodige professionele oplossingen voor beton onderhoud. Zo kunt u onder andere bij ons terecht voor betoninjectie, -reparatie en -renovatie. Maakt u gebruik van onze expertise, dan profiteert u van de volgende voordelen:

 • Deskundige beoordeling en aanpak van complexe problemen.
 • Gebruik van hoogwaardige materialen en technieken.
 • Langdurige resultaten en garantie op uitgevoerde werkzaamheden.

Wilt u meer informatie over het onderhouden van beton en wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Hoe vaak moet ik mijn beton inspecteren?

Beton moet idealiter minimaal twee keer per jaar geïnspecteerd worden, bij voorkeur in het voorjaar en het najaar. Zo bent u op tijd om eventuele schade door extreme weersomstandigheden te identificeren en aan te pakken.

 • Wat is de beste manier om scheuren in beton te repareren?

Reinig eerst de scheur grondig, breng een betonreparatiemortel aan en egaliseer het oppervlak met een troffel. Laat de reparatie volledig uitharden voordat je het beton weer belast.

 • Waarom is het belangrijk om beton te impregneren?

Het impregneren van beton helpt om vocht en schadelijke stoffen buiten te houden, waardoor de levensduur van de betonconstructie wordt verlengd en de kans op schade door vocht en corrosie wordt verminderd.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen