Renovatie vuurtoren Scheveningen voltooid

Renovatie vuurtoren Scheveningen voltooid

Na oplevering van de vuurtoren op Vlieland is de vuurtoren van Scheveningen ook door SealteQ opgeleverd aan Rijkswaterstaat. De renovatiewerkzaamheden lagen gedurende een lange tijd stil in verband met de aangetroffen Chroom-6 in de oude coating van de vuurtoren. De werkzaamheden die startte in de zomer van 2018 hadden in oktober klaar moeten zijn, maar werden pas in mei 2019 hervat. De vuurtoren in Scheveningen was echter niet de enige vuurtoren waar Chroom-6 is aangetroffen. In vier andere vuurtorens, die ook door SealteQ zijn behandeld, is namelijk ook Chroom-6 aangetroffen in de oude coating. De vuurtorens in Burgh Haamstede, Egmond aan Zee en Noordwijk zijn allemaal nader onderzocht op Chroom-6. Hierdoor kwamen de werkzaamheden bij deze vuurtorens ook stil te liggen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Verwijderen van oude coating

De oude coating van de vuurtoren is middels inductie verwijderd. Inductie is een proces waarbij het staal kortstondig verhit wordt waardoor de coating zijn hechting verliest. Een groot voordeel bij dit proces is dat er geen stof vrijkomt. Hierdoor is het een uitermate geschikte methode om Chroom-6 te verwijderen. Helaas kon inductie niet overal op de vuurtoren worden toegepast om de coating te verwijderen. Op het gedetailleerde oppervlakte van de vuurtoren is de coating middels sponsstralen verwijderd. Bij sponsstralen is het gritkorreltje omsloten door een PE Spons. Tijdens het stralen wordt het straalstof opgenomen door het sponsje wat resulteert in een aanzienlijke stofreductie. Bij het uitvoeren van deze werkzaamheden hebben wij de benodigde veiligheidsmaatregelen getroffen.

Nieuw coatingsysteem

Nadat de oude coating van de vuurtoren is verwijderd is de vuurtoren gestraald tot een reinheidsgraad van Sa 2½ conform ISO 8501-1/2. Dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat het nieuwe coatingsysteem een goede hechting met het gietijzeren oppervlak krijgt. Vervolgens is een vier laags coatingsysteem aangebracht. Net als bij de vuurtoren op Vlieland bestaat de onderste drie meter van de vuurtoren uit een anti-graffiti coating met een natuurlijke overloop. Dankzij de applicatie van het vier laags coatingsysteem is de vuurtoren de komende jaren weer beschermt tegen corrosie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die SealteQ u kan bieden met betrekking tot het verwijderen van Chroom-6 of het conserveren van staal op locatie? Neem dan gerust contact op met een van onze vestigingen

Renovatie van de vuurtoren op Vlieland voltooid
Bekijk het volgende project

Renovatie van de vuurtoren op Vlieland voltooid

De vuurtoren op Vlieland is door SealteQ opgeleverd aan Rijkswaterstaat. Een renovatie vol uitdagingen en tegenslagen. De werkzaamheden gestart in september 2018 zouden in oktober 2018 voltooid moeten zijn. Echter kwam uit onderzoek naar voren dat de bestaande coating op de vuurtoren Chroom-6 bevatte. Hierdoor werd het werk stil gelegd en moest er nader onderzoek worden gedaan om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Gooi daar het stormseizoen bij in de mix en de werkzaamheden konden pas in mei 2019 worden hervat. twee maanden verder, in juli was de vuurtoren op Vlieland volledig gerenoveerd en weer geopend voor toeristen.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen