Renovatie van de vuurtoren op Vlieland voltooid

Renovatie van de vuurtoren op Vlieland voltooid

De vuurtoren op Vlieland is door SealteQ opgeleverd aan Rijkswaterstaat. Een renovatie vol uitdagingen en tegenslagen. De werkzaamheden gestart in september 2018 zouden in oktober 2018 voltooid moeten zijn. Echter kwam uit onderzoek naar voren dat de bestaande coating op de vuurtoren Chroom-6 bevatte. Hierdoor werd het werk stil gelegd en moest er nader onderzoek worden gedaan om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Gooi daar het stormseizoen bij in de mix en de werkzaamheden konden pas in mei 2019 worden hervat. twee maanden verder, in juli was de vuurtoren op Vlieland volledig gerenoveerd en weer geopend voor toeristen.

Chroom 6

De afgelopen tijd is Chroom-6 weer veelvuldig negatief in het nieuws geweest. Zo blijkt dat verf met Chroom-6 vaker is aangebracht dan dat er in eerste instantie werd gedacht. Zo werd er vorig jaar september (5 september 2018) in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat er in meerdere Nederlandse overheidsgebouwen coatings met Chroom-6 is gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat Chroom-6 ook op ander vastgoed voorkomt, omdat het in het verleden veel is toegepast in roestwerende coatings.

Verwijderen van de coating

De bestaande coating waarin Chroom-6 in is gevonden is middels inductie verwijderd. Inductie is een proces waarbij het staal kortstondig verhit wordt waardoor de coating zijn hechting verliest. Een groot voordeel bij dit proces is dat er geen stof vrijkomt. Hierdoor is het een uitermate geschikt systeem om Chroom-6 te verwijderen. Helaas kon inductie niet overal op de vuurtoren worden toegepast om de coating te verwijderen. Op het gedetailleerde oppervlakte van de vuurtoren is de coating middels sponsstralen verwijderd. Bij sponsstralen is het gritkorreltje omsloten door een PE Spons. Tijdens het stralen wordt het straalstof opgenomen door het sponsje wat resulteert in een aanzienlijke stofreductie. Bij het uitvoeren van al deze werkzaamheden hebben wij de benodigde veiligheidsmaatregelen getroffen.

Aanbrengen nieuw coatingsysteem

Voordat er is gestart met de conserveringswerkzaamheden, is de vuurtoren gestraald tot een reinheidsgraad van Sa 2½ conform ISO 8501-1/2. Vervolgens is de vuurtoren voorzien van een vier laags coatingsysteem bestaande uit meerdere kleuren. Hoeken, randen, bouten en moeren zijn eerst voorgezet, zodat voldoende dekking is verkregen. Hierna is middels een airless pomp de vuurtoren verder voorzien van een roestwerende coating. De onderste drie meter van de vuurtoren is voorzien van een speciale anti graffiti coating. Door de applicatie van het vier laags coatingsysteem is de levensduur van de vuurtoren aanzienlijk verlengd.

Overige werkzaamheden

Nadat de vuurtoren is voorzien van het nieuwe coatingsysteem is de natuursteen sokkel waarop de vuurtoren staat voorzien van een drie laags coatingsysteem middels kwast en rol applicatie. Vervolgens zijn er nog een aantal onderdelen van de vuurtoren post vervangen. Zo zijn o.a. alle aangetaste en slecht afdichtende kitvoegen, de bitumineuze dakbedekking inclusief dakbeschot en het hekwerk vervangen. Tevens zijn alle deuren opnieuw gesteld en sluitend gemaakt.

Dankzij de levensduur verlengende werkzaamheden van SealteQ is de vuurtoren op Vlieland weer voor jaren beschermd tegen corrosie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die SealteQ u kan bieden met betrekking tot het verwijderen van Chroom-6 of het conserveren van staal op locatie? Neem dan gerust contact op met een van onze vestigingen.

Renovatie van de vizierschuiven Nederrijn en Lek
Bekijk het volgende project

Renovatie van de vizierschuiven Nederrijn en Lek

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt SealteQ samen met Solidd Steel Structures als onderaannemer van Siemens aan de grootschalige renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek. Het stuwensemble bestaat uit drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Waarbij SealteQ verantwoordelijk is voor het conserveren van de enorme vizierschuiven.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen