Lasloods van Rijksmonument NDSM gerenoveerd

Lasloods van Rijksmonument NDSM gerenoveerd

SealteQ heeft in opdracht van BMB Ontwikkeling en Regiobouw verschillende betonreparaties uitgevoerd aan de lasloods van het Rijksmonument NDSM. Hiermee blijft de status als cultureel erfgoed behouden.

De Lasloods

De NDSM was een scheepswerf die heeft bestaan tussen 1894 en 1978. De lasloods van de scheepswerf was de “kathedraal” waar reusachtige scheepsonderdelen in elkaar gelast werden en als schip of romp de loods uit kwamen rollen naar de door ons in 2017 gerenoveerde scheepshelling. De lasloods is nu door SealteQ gerenoveerd om plaats te bieden aan het grootste Street art museum ter wereld.

Renovatie van lichtstraten

De betonrenovatie van de lasloods bestond uit het reinigen van de betonnen kozijnen, het handmatig herstellen van de betonschades in de dakranden, de kopgevelkozijnen en betonnen lichtstraatconstructies van de loods en het conserveren van het beton. Aangezien het gaat om een cultureel erfgoed zijn de lichtstraatconstructies handmatig gerenoveerd in plaats van vervangen. Allereerst zijn de lichtstraten gecontroleerd op scheuren en losse delen die zijn ontstaan door wapeningscorrosie. Vervolgens zijn de gelokaliseerde betonschades afgeklopt, ingeslepen en uitgekapt tot achter de wapening. Hierna is de vrijgekomen wapening ontroest met behulp van naald- en bikhamers. De wapening en de betonnen ondergrond zijn voorzien van een cementgebonden hechtlaag waarna nat in nat de gesaneerde schades zijn hersteld met een cementgebonden polymeer gemodificeerd reparatiemortel.

Betonreparatie aan de gevel

SealteQ heeft ook de betonnen dakrandelementen en de kopgevelozijnen gerepareerd. Ten eerste zijn de dakbedekkings- en specieresten van de dakrandelementen verwijderd met behulp van kleine hakhamers. Ten tweede is de betonnen ondergrond door middel van een diamant schuurapparatuur stof arm geschuurd. Tevens zijn er verfresten van de buitenkozijnen verwijderd door middel van hoge druk waterstralen. Hierna is het beton gecontroleerd op scheuren en losse delen die zijn ontstaan ten gevolge van mechanische beschadigingen. De grote gelokaliseerde schades zijn op dezelfde manier hersteld zoals bij de renovatie van de lichtstraten. Op de kleine schades is eerst een epoxyprimer aangebracht en vervolgens zijn deze hersteld met een epoxymortel.

Conservering van het beton

Nadat de bovengenoemde herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd zijn de betonnen- raamkozijnen, gevels, dakrand en betonband gereinigd door middel van hogedruk waterstralen. Vervolgens is het beton voorzien van een drielaags KEIM mineraal coatingsysteem. Het minerale coatingsysteem is een milieuvriendelijke coating dat bestaat uit een wateroplossing, een vloeibaar kalisilicaat bindmiddel en vulstoffen en kleurpigmenten die van minerale oorsprong zijn. Dit zorgt voor een duurzame oplossing met een lange levensduur.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die SealteQ u kan bieden met betrekking tot gevelrenovatie en betonconservering? Neem dan gerust contact op met een van onze vestigingen.

Specialismen

Gerelateerde markten

Renovatie vuurtoren Scheveningen voltooid
Bekijk het volgende project

Renovatie vuurtoren Scheveningen voltooid

Na oplevering van de vuurtoren op Vlieland is de vuurtoren van Scheveningen ook door SealteQ opgeleverd aan Rijkswaterstaat. De renovatiewerkzaamheden lagen gedurende een lange tijd stil in verband met de aangetroffen Chroom-6 in de oude coating van de vuurtoren. De werkzaamheden die startte in de zomer van 2018 hadden in oktober klaar moeten zijn, maar werden pas in mei 2019 hervat. De vuurtoren in Scheveningen was echter niet de enige vuurtoren waar Chroom-6 is aangetroffen. In vier andere vuurtorens, die ook door SealteQ zijn behandeld, is namelijk ook Chroom-6 aangetroffen in de oude coating. De vuurtorens in Burgh Haamstede, Egmond aan Zee en Noordwijk zijn allemaal nader onderzocht op Chroom-6. Hierdoor kwamen de werkzaamheden bij deze vuurtorens ook stil te liggen om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen