Conserveren vizierschuiven van de Nederrijn en Lek

Conserveren vizierschuiven van de Nederrijn en Lek

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft SealteQ de afgelopen jaren (2017 – 2020) samen met Solidd Steel Structures als onderaannemer van Siemens gewerkt aan het conserveren van de vizierschuiven van het stuwensemble Nederrijn en Lek. Een bijzondere opdracht omdat het om 3 complexen met zes enorme vizierschuiven gaat. Vizierschuiven hebben een impact op het water in Nederland; ze reguleren het waterpeil in de grote rivieren waardoor de scheepvaart vlot en veilig kan doorvaren én het levert een bijdrage aan het nationale watermanagement.

Met een risico-inventarisatie heeft Rijkswaterstaat de onderhoudstoestand vastgesteld. Een grootschalige renovatie van het stuwensemble, dat al ruim 50 jaar in gebruik is, bleek nodig. Het stralen en conserveren van de vizierschuiven was onderdeel van de renovatie dat SealteQ voor haar rekening nam.

Renovatiewerkzaamheden

Het stuwensemble Nederrijn en Lek bestaat uit drie stuwcomplexen: Driel (1970), Amerongen (1965) en Hagestein (1960). Elke vizierschuif bestaat uit vier delen, beslaat 4.000 m2 en weegt in totaal zo’n 270.000 kilo. Vier elektrodenmotoren van ieder 3 pk drijven kabeltrommels aan voor het heffen van de vizierschuif binnen 2 tot 2,5 uur.

Van alle vizierschuiven is die van Hagestein bijzonder, omdat dit gaat om een rijksmonument. De stuw die in 2017 uit Amerongen is verwijderd, is in Hagestein geplaatst. Bij de conservering van deze vizierschuif heeft SealteQ op locatie de lasnaad onder water, in een hiervoor speciaal ontworpen kuip, geconserveerd.

De overige vizierschuiven zijn compleet nieuwbouw en door Solidd Steel Structures in hun werkplaats ontworpen. Vervolgens zijn de delen door SealteQ gestraald en geconserveerd met een drie laags coatingsysteem in onze overdekte straalcabine en Bergum. Een uitermate geschikte locatie omdat deze naast het water ligt. Objecten en onderdelen kunnen gemakkelijk naar deze locatie worden verscheept. Na de conserveringswerkzaamheden zijn de vizierschuiven verscheept naar hun stuwcomplexen en daar vervolgens met precisie gemonteerd. Tijdens de vervanging van de vizierschuiven zijn de stuwkanalen van de stuwcomplexen in periodes volledig gesloten geweest. Het scheepvaartverkeer heeft in de tussentijd gebruik moeten maken van de naastgelegen sluizen.

Meer informatie

SealteQ heeft jarenlange ervaring met het stralen en conserveren van stalen objecten. Dit doen wij zowel op locatie als in één van onze overdekte straalcabines in Bergum, Bergharen en Schoonebeek. Dankzij de grootte van de hallen kunnen wij complete bruggen en brugdelen behandelen met verschillende types systemen.

Wilt u meer informatie over het conserveren van staal door SealteQ? Leest u hier dan verder of neem telefonisch contact met ons op via 0599-696333.

Injecteringswerkzaamheden aan de kademuur van de Noorder IJdijk in Amsterdam (Schellingwoude)
Bekijk het volgende project

Injecteringswerkzaamheden aan de kademuur van de Noorder IJdijk in Amsterdam (Schellingwoude)

Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met het water. Denk aan de grachten en de vaarten. De Amstel en het IJ zijn haar levensaders. De vele bruggen en kademuren ertussen verbinden de wijken en buurten met elkaar en geven Amsterdam haar karakter. Tientallen kilometers kademuur zijn aan het eind van hun levensduur en in slechte staat. Om de stad veilig, bereikbaar en leefbaar te houden, is er dringend actie nodig. (bron: www.amsterdam.nl)

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen