Verankeren en ondergieten van een stoomturbine en condensator

Verankeren en ondergieten van een stoomturbine en condensator

In Amsterdam wordt een nieuwe centrale gebouwd. Met de bouw hiervan kan AEB Amsterdam het tweevoudige aan duurzame warmte leveren aan het warmtenet van Amsterdam. Met de techniek in het winnen van warmte wordt circa 67.000 ton CO2 uitstoot per jaar vermeden (bron: AEB Amsterdam).

In opdracht van Haffner Energy heeft SealteQ Ivacon samen met adviseur Verwaard Bouwstoffen de opdracht uitgevoerd. Het uitvoeren van de opdracht, het verankeren en ondergieten van de stoomturbine (8 MWe) en condensator (32 MW), is door de samenwerking goed verlopen.

Werkzaamheden

Als eerste is gestart met het behandelen van het betonoppervlak in de stoomturbine en condensator. Dit is gebeurd door deze stofvrij diamant te slijpen. Na het vrijmaken van vuil, vet, stof en andere vervuilingen van de ondergrond is er een hulpbekisting rond de te behandelen objecten geplaatst. Omdat de hulpbekisting goed op zijn plek dient te blijven, is deze verankerd aan de ondergrond. Met een wormpomp zijn de ruimten onder de stoomturbine en condensator met mortel gevuld. Een wormpomp is een geschikt middel om viskeuze, moeilijk verpompbare vloeistoffen (zoals mortel) te verplaatsen. De twee hoofdonderdelen in een wormpomp zijn het roterende deel, de worm, en het vaste deel, de rubber gevulkaniseerde stator. Door draaiing van de rotor wordt de mortel door de beweegbare kamers gedrukt. Het overtollige materiaal wordt verwijderd als de mortel is uitgehard. Daarna wordt de ondergrond schoongemaakt. Als laatste stap is de hulpbekisting weggehaald.

Secuur werk

De te behandelen oppervlakten van de stoomturbine en condensator bevonden zich op de tweede verdieping. De objecten zijn ten opzichte van elkaar op 1/1000 mm nauwkeurig uitgelijnd. Hierdoor is een verstoring in deze tolerantie niet gewenst. Om hieraan bij te dragen is er met producten gewerkt die hiervoor geschikt zijn.

Producten

Voor elke opdracht een op maat afgestemd product!

SealteQ werkt in al zijn opdrachten met verschillende soorten producten. Deze producten zijn afgestemd op de ondergrond van het object. Ook worden producten in samenspraak met de opdrachtgever zorgvuldig uitgekozen, uiteraard wordt hierin gekeken wat technisch verantwoord is. Voor de werkzaamheden in de stoomturbine en condensator is gebruik gemaakt van een krimparme, cementgebonden mortel (Pagel V1-50). Hierdoor kon een nagenoeg krimpvrij en spanningsloos product worden opgeleverd.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het verankeren en ondergieten van objecten, zoals bijvoorbeeld een stoomturbine of een condensator? Neem voor meer informatie contact met ons op via 0599-696333.

Specialismen

Gerelateerde markten

Vloeren in parkeergarage Willinkplein te Emmen gerenoveerd en voorzien van een nieuw coatingsysteem
Bekijk het volgende project

Vloeren in parkeergarage Willinkplein te Emmen gerenoveerd en voorzien van een nieuw coatingsysteem

SealteQ Noord heeft van de Gemeente Emmen de opdracht gekregen om de vloeren van de bestaande parkeergarage te renoveren en te voorzien van een nieuwe coatinglaag. Daarnaast is ook de opdracht gekregen van AKOR Bouw bv om de vloer, aansluitend op de bestaande -1 vloer, te voorzien van een gelijkend coatingsysteem.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen