3 juli 2017

Bergharen als brandpunt voor brandwerende coatings

Tekst: Jan Mol Beeld: Jan Mol/MCB Conserveringen/SealteQ

BERGHAREN ALS BRANDPUNT VOOR BRANDWERENDE COATINGS

Wanneer Noord en Zuid elkaar vinden, ontstaat er iets moois. MCB Conserveringen BV zocht al een tijd naar uitbreiding. De SealteQ Group uit Stadskanaal zocht naar samenwerkingen die hen meer spreiding over het land zouden bieden. Een geslaagd gezamenlijk project zorgde uiteindelijk voor een partnerschap dat de wensen van beide bedrijven vervult. In het midden van het land kwam dit mooi tot uiting, in Arnhem. “MCB Conserveringen had het project Station Arnhem aangenomen en SealteQ heeft het werk op locatie als onderaannemer uitgevoerd”, opent Heidy Moors het gesprek.

Moors, directrice en eigenaresse van MCB Conserveringen, kent de klappen van de zweep. In 1996 kwam zij bij Moors Constructie en machinebouw Bergharen BV in loondienst. In 2005 kreeg zij samen met broer Barry Moors de aandelen van het bedrijf in handen. Sindsdien is Barry eigenaar van Moors Constructie en Machinebouw Bergharen BV en Heidy eigenaresse van MCB Conserveringen BV. Sinds januari 2015 participeert de SealteQ Group voor vijftig procent in MCB Conserveringen BV.

RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN BRANDVEILIG DANKZIJ SAMENWERKING

Aan tafel schuift inmiddels Paul Besseler aan, projectmanager bij MCB Conserveringen/SealteQ. “Onze kracht zit hem in de combinatie van ‘in shop’ conserveren en op locatie”, vertelt hij. “Zo’n 25 procent van onze opdrachten bestaat uit het aanbrengen van brandwerende coatings. In 2008 kwam de RUG in beeld met een opdracht om 25.000 m² brandwerend te coaten. In eerste instantie wilde de opdrachtgever dat ‘in shop’ doen. Bij de montage bleek echter dat er veel beschadigingen waren. Toen zocht men een partij die de coating op locatie kon aanbrengen. Dat was SealteQ.”

‘Het is letterlijk van levensbelang dat je voldoet aan de eisen in het bouwbesluit’

Moors voegt toe: “Tijd krijg je bij dit soort projecten niet. Je moet erg strak plannen, rekening houden met allerlei disciplines. In Groningen moest op locatie een stalen draagconstructie gespoten worden, deze bleef in het zicht. Om zoiets te doen, moet de ruimte helemaal afgeplakt worden en wind- en waterdicht zijn.” Af en toe komt men voor enorme uitdagingen te staan door anderen. Besseler: “Een timmerman die rustig aan de gang gaat in een ruimte waar je net gespoten hebt en de coating nog niet droog is. Dan heb je wel een probleem.”

Brandveilig Rijksuniversiteit Groningen - brandwerende coating

Project staalconstructie RUG (Groningen), Voortman staalbouw, brandwerend coaten van hoofddraagconstructie Centrum voor Levenswetenschappen Groningen. PPG/Sigma Steelguard FM en Aflak.

GECERTIFICEERD VAKWERK IS DE NORM

“We verstrekken op verzoek en in samenwerking met onze toeleveranciers garantie onder de VVVF-voorwaarden. We werken alleen met gerenommeerde merken als Akzo, Hensel, Sika en PPG”, vervolgt Moors haar verhaal. Ten aanzien van brandwerende coatings zegt Besseler: “Onze brandwerende coatings moeten voldoen aan de 30, 60, 90 of 120 minuten eis, op staal. We werken met brandwerende coatings die voldoen aan nationale en inter-nationale normen. Ons personeel brengt de coating met uiterste precisie in lagen aan, waarbij tussendoor steeds gemeten wordt. De leverancier van de coating kan dit tijdens het proces inspecteren. Na de eindkeuring ontvangt de opdrachtgever bij goedkeuring een certificaat van brandwerendheid.”
Door alle metingen ontstaat er een behoorlijke hoeveelheid documentatie. Besseler: “Alleen die 25.000 m² in Groningen leverde al een hele archiefkast aan documenten op.” Moors voegt daar nog aan toe: “Oveheadkosten bij dit soort projecten zijn erg hoog, vanwege voorbereiding en onderzoek. Daarom pleiten wij altijd voor afname van alle coatingdiensten uit één hand, omdat je zo tot in het kleinste detail de brandveiligheid kunt garanderen.”
Besseler zegt tot besluit: “Het is letterlijk van levensbelang dat je voldoet aan de eisen in het bouwbesluit. Ieder profiel heeft zijn eigen laagdikte brandwerende coating nodig, want ieder profiel is anders. We garanderen alles in samenspraak met de verfleverancier. Zij nemen de verantwoording voor de werking en de laagdikteberekening van de brandwerende coating, wij voor de applicatie van minimale laagdikte.”

SPECIALITEIT: BRANDWEREND BEHANDELEN VAN BETON

Moors: “We coaten niet alleen objecten van metaal. Naar aanleiding van een brand in een parkeergarage in Rotterdam, waarbij er instorting dreigde, heeft de gemeente Emmen bij de nieuwbouw van een parkeergarage extra brandwerende eisen opgelegd. Hierbij hebben wij een brandwerende coating aan de onderzijde van de kanaalplaatvloer mogen aanbrengen. Dat is een specialistisch werk.

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met uw project?

© Copyright SealteQ 2024 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen