• Conserveren hoofddraagconstructie CS Amsterdam

 • Terug

  Galerijen in Beverwijk versterkt met koolstofwapening

  koolstoflijmwapening

  Regelmatig zien we nieuwsberichten over vallende balkons of galerijen die afbreken van flatgebouwen. Het probleem doet zich overal in Nederland voor. Wie via Google zoekt naar vallende balkons, ziet voorbeelden van Brabant tot Friesland. Om afbrekende delen te voorkomen, versterken we de betonconstructie bij renovatie vaak constructief met koolstofwapening. SealteQ is in Nederland een van de kleine groep experts van deze toepassing. Zo versterkten onze specialisten van SealteQ Ivacon bijvoorbeeld de galerijen van een flat in Beverwijk, boven winkelcentrum de Plantage.

  Koolstofwapening voorkomt vallen

  Hoogleraar constructieleer Rob Nijsse van de Technische Universiteit (TU) Delft zegt het regelmatig: de hoofdoorzaak van vallende balkons of galerijen is altijd aan te wijzen. Vrijwel nooit valt een balkon ‘zomaar’. Een ‘constructiefout of verwaarlozing’ in onderhoud is volgens de hoogleraar in alle gevallen de oorzaak.

  Door het toepassen van koolstofwapening wordt een betonconstructie constructief versterkt en verder gevaar voorkomen. Koolstofwapening versterkt namelijk bestaande betonconstructies die onvoldoende draagvermogen meer hebben. Dat kan bijvoorbeeld omdat de wettelijke vereisten voor wapening ten tijde van de bouw lager waren dan vandaag de dag. Ook passen we koolstofwapening toe op constructies die zijn aangetast door betonschade.

  koolstofwapening
  Op de galerij van de Beverwijkse flat
  wordt koolstofwapening in het beton aangebracht

  Renovatie van flat in Beverwijk

  Gelukkig ontdekte ingenieursbureau Nebest dat versterking van de galerijen van de Beverwijkse flat De Plantage nodig was ruim op tijd. Uit onderzoek bleek namelijk dat de wapening in de betonconstructie te laag lag. De Vereniging van Eigenaren (VVE) van De Plantage en GZ Bouwadvies schakelden daarop onze vakspecialisten van SealteQ Ivacon in om de galerijen grondig te renoveren en te versterken.

  In Beverwijk pasten we niet alleen koolstofwapening toe om de galerijen constructief te versterken. We voerden ook betonreparatie uit aan onder meer diktekanten en plafonds, vervingen hemelwaterafvoeren en cementdekvloeren en brachten dilatatievoegen – die krimp of uitzetting (thermisch gedrag) opvangen – aan. Bovendien voorzagen we de vloer van een nieuw coatingsysteem. Een omvangrijke klus, waardoor de bewoners van De Plantage hun galerijen ook de komende jaren weer veilig kunnen gebruiken.

  Meer informatie

  Wil je meer informatie over constructief herstel of betonreparatie? Neem dan op werkdagen telefonisch contact op via 0599-696333 of mail naar info@sealteq.com. Onze collega’s staan je graag te woord.

  www.werkenbijsealteq.com